Головна Блог Аналітична стаття Статті Оскарження штрафів Держпраці за недопуск до відвідування

Оскарження штрафів Держпраці за недопуск до відвідування

16.04.2019
Автор:
Переглядів : 8389

Найбільші штрафи за порушення трудового законодавства передбачені за недопущення інспектора праці до відвідування з питань виявлення неоформлених працівників або створення перешкод в його проведенні. У 2018 році штраф становить майже 373 тис. грн. Як уникнути або оскаржити цей штраф – проаналізуємо на підставі актуальної судової практики

Користуйтеся консультацією: Рейди Держпраці: кому чекати і як захиститися?

Постанова КМУ № 295 від 26.04.2017, яка регулює порядок проведення інспекційних відвідувань, передбачає випадки, коли інспектора можна не допускати до перевірки, зокрема якщо у нього відсутнє службове посвідчення чи він порушив строки проведення відвідування. Окрім підстав для не допуску, які визначені постановою КМУ № 295, слід враховувати положення Закону № 877, який також поширюється на перевірки Держпраці. Згідно з вказаним законом, не допустити інспектора до інспекційного відвідування можна, якщо інспектор не надав копію направлення чи не повідомив про підстави відвідування, або не розписався в журналі перевірок.

Харківський окружний адміністративний суд у своєму рішенні від 18.09.2018 у справі № 2040/5285/18 зазначив, що Держпраці незаконно не надало ФОП копію направлення на проведення інспекційного відвідування, та не ознайомило з підставами проведення позапланового інспекційного відвідування.

Коли ще можна отримати штраф за недопуск до перевірки інспектора праці, та як оскаржити такі штрафи читайте далі.

Користуйтеся консультацією: Роз’яснення Держпраці щодо збільшення покарання за порушення трудового законодавства у 2019 році

Не той штраф

Стаття 265 Кодексу законів про працю України передбачає 2 види відповідальності за недопущення до проведення перевірки. Це недопущення до проведення перевірки з дотримання законодавства про працю, за яке передбачений штраф у розмірі 11 тис. грн, та недопущення до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників, за що передбачено штраф у розмірі 372 тис грн.

Проте, у більшості випадків через недопуск до перевірки, Держпраці штрафує бізнес саме на 372 тис грн. Суди в таких випадках стають на сторону підприємців та звертають увагу на те, що це різні порушення. Тобто, якщо в наказі та направленні на проведення інспекційного відвідування зазначено, що предметом інспекційного відвідування є додержання законодавства про працю, то накладати штраф у розмірі 372 тис грн буде неправомірно.

Така позиція викладена в багатьох судових рішеннях. Наприклад, рішенні Одеського окружного адміністративного суду від 22.10.2018 у справі № 815/3024/18, рішенні Херсонського окружного адміністративного суду від 30.10.2018 у справі № 2140/1852/18, постанові Одеського апеляційного адміністративного суду від 12.07.2018 № 815/329/18

Користуйтеся консультацією: Чи може перебування одного зі засновників в офісі товариства розцінюватися інспектором Держпраці як приховування трудових відносин?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст