Головна Блог Аналітична стаття Статті ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: чи можливий єдиний податок?

ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: чи можливий єдиний податок?

15.01.2018
Переглядів : 44140

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" від 05.07.2012р. із змінами та доповненнями (надалі – Закон про адвокатуру) адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою.

Згідно пп. 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (надалі – ПК України) самозайнята особа - це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Виходячи із системного тлумачення вище наведених правових норм, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність (адвокат), не може бути одночасно фізичною особою-підприємцем. У всякому разі оподаткування адвокатської діяльності здійснюється окремо від оподаткування підприємницької діяльності адвоката.

Дискусія щодо того, які податки адвокат повинен сплачувати з доходів від своєї професійної діяльності триває вже давно.

Особливо актуальним є питання про можливість/неможливість сплати адвокатом єдиного податку з доходів, отриманих від професійної діяльності.

На сьогоднішній день існують два підходи щодо перебування адвоката на спрощеній системі оподаткування:

  • адвокат не може сплачувати єдиного податку, оскільки адвокатська діяльність не може здійснюватися фізичною особою-підприємцем, а ПК України передбачає можливість сплати єдиного податку лише для фізичної особи-підприємця;
  • адвокат має право сплачувати єдиний податок за умови державної реєстрації як фізичної особи-підприємця.

ПОЗИЦІЯ 1. Адвокат НЕ МОЖЕ бути платником єдиного податку.

Фіскальні органи України дотримуються позиції, відповідно до якої адвокат повинен перебувати на обліку як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, та сплачувати із своїх професійних доходів податок на доходи фізичних осіб (надалі - ПДФО) у розмірі 18% та військовий збір (надалі - ВЗ) у розмірі 1.5%. Реєстрація адвоката як фізичної особи-підприємця та обрання ним спрощеної системи оподаткування не дає йому підстав для оподаткування професійних доходів єдиним податком. Доходи, отримані адвокатом від незалежної професійної діяльності, завжди оподатковуються на загальних засадах. Лише інші доходи, не пов’язані за своїм характером із професійною діяльністю адвоката, зокрема за КВЕДами, можна вважати результатом підприємницької діяльності адвоката та оподатковувати єдиним податком.

Позиція фіскального органу України чітко викладена в Узагальненій податковій консультації щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затвердженій наказом ДПС України від 24.11.2012р. № 1185. Фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. При цьому чинним законодавством не заборонено фізичній особі, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом.

Необхідно зауважити, що вище згадана Узагальнена консультація (наказ про її затвердження) була предметом судового розгляду в адміністративних судах України. Адвокат домагався її скасування, посилаючись на те, що Узагальнена консультація "порушує його права як платника податку, оскільки нею заборонено адвокату, який не є підприємцем в межах здійснюваної діяльності, бути платником єдиного податку" (постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 14.08.2013р. № 826/9490/13-а; ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 19.12.2013р.; Ухвала Вищого адміністративного суду України від 17.01.2014р. № К/800/2625/14).

Однак, позовні вимоги адвоката не були задоволені, а Узагальнена консультація зберегла свою чинність.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст