Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Олег Березюк: Україні допоможе Місурійська система призначення суддів, яка діє у Сполучених Штатах Америки.

Олег Березюк: Україні допоможе Місурійська система призначення суддів, яка діє у Сполучених Штатах Америки.

15.09.2014
Переглядів : 2312

Олег Валерійович Березюк є відомим в Україні правозахисником, адвокатом та громадським діячем, який спеціалізується на публічному праві, зокрема законотворчому процесі. Разом з цим Олег Валерійович є фахівцем з проблем теорії держави і права, конституційного права, кримінального процесу і є автором ряду публікацій в наукових та періодичних виданнях у цих галузях таких як: «Право України», «Національна безпека і оборона», «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Юридична газета», «День», «Известия» та інших.

У 1999 році Олега Березюка було обрано головою Українського юридичного товариства, яким він залишається і сьогодні.

«Протокол» провів бліц - опитування Олега Березюка і отримав цікаву картину.

  1. Ви вірите у правосуддя в Україні? В якій країні світу на Вашу думку існує правосуддя?

  1. Вірю. В мене в принципі немає програних справ, тобто це говорить не про те, що всі мої підзахисні виходили з під варти чи повністю відбілювались. Ні. Але в тих справах, що я вів, жодна людина не отримала не заслуженого покарання. Справжнє правосуддя існує при англосаксонській системі права: Швейцарія, США, Великобританія, тощо.
  1. Чи порадите Ви людині без грошей шукати захисту прав в судах України?
  1. Однозначно пораджу. У мене є багато справ, які я веду безкоштовно, але це резонансні справи.
  1. Юристів в Україні дуже багато. Чи порадите Ви молодій людині обрати професію юриста в Україні?
  1. Ні, юристів в Україні мало, В Україні дуже багато людей, які мають диплом про юридичну освіту. Мати диплом і бути юристом – це різні речі, тому пораджу.
  1. Ви задоволені своєю професією, своєю діяльністю. Якщо б у Вас була можливість, Ви би хотіли її змінити?
  1. Я хотів би багато змінити в системі організації судової влади, правоохоронних органів, державного управління, але змінювати професію юриста я б не хотів.
  1. Як Ви вважаєте, Ваші заробітки в сфері юриспруденції відповідають зусиллям, які Ви витрачаєте і інтелекту, який Ви застосовуєте? Наскільки?
  1. Не відповідають. Вони набагато нижче.

  1. Коли Ви виграєте судову справу, що відчуваєте? (пиха, гордість, велич, зневага до опонента, тощо).

  1. Задоволення, велике задоволення від того, що справедливість торжествує. Немає в мене зневаги до опонента, ніколи. Є розчарування, оскільки опоненти (прокурори, держ. службовці) дуже часто виконують не ту функцію у судовому процесі, яку б мали виконувати. Сам адвокат в процесі має бути безстороннім і його функція в першу чергу забезпечити дотримання права, дотримання закону.
  1. Коли Ви бачите суддю на мерседесі останньою моделі і з годинником, який коштує як квартира у Києві, що Ви про нього думаєте?
  1. Я бачу не тільки таких суддів, я бачу і прокурорів, і слідчих, і оперативників і думаю тільки про одне: людина не на своєму місці, це – комерсант, який прийшов заробляти гроші нечесним шляхом і таких комерсантів в нас на жаль дуже багато.
  1. Ви готові порушити закон в інтересах клієнта?
  1. Я готовий порушувати закон в інтересах правосуддя, а не в інтересах клієнта, якщо цей закон не справедливий. Я дотримуюсь принципу верховенства права.
  1. Ви готові знехтувати законністю заради житейської справедливості?
  1. Для мене право і справедливість поняття тотожні. І коли я бачу, що закон є неправовим, я буду робити все, щоб цей закон або змінити, або щоб він не діяв.
  1. Ви давали хабарі?

  1. Цікаве питання… Не давав. Не давав по причині того, що не вів ніколи справ комерційних, а ті справи, які я вів, в них я завжди сприяв забезпеченню правосуддя. Тому сенсу давати хабар в інтересах клієнта не було.
  1. Якщо б у Вас була влада, чому замість того щоб очолити корупцію, Ви її знищили?

  1. Я би корупцію не очолював… Я би дуже швидко знищив би корупцію при політичній волі вищого державного керівництва.
  1. У Вас є мрія, щоб Ви запровадили у правовій системі України?
  1. Хочу реформувати судову систему і створити справедливу систему правосуддя в Україні. Один із прикладів - це Місурійська система, з якої ми можемо взяти основні принципи.
  1. Чи потрібна смертна кара в Україні? За які злочини?
  1. Необов’язково. В даний момент непотрібна.
  1. Ви чесно відповіли на усі запитання бліцу?
  1. Абсолютно чесно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст