Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 29 травня по 11 червня 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 29 травня по 11 червня 2021 року

14.06.2021
Переглядів : 5052

В цей огляд увійшла окрема думка судді ВП-ВС по справі щодо стягнення коштів з топ-менеджменту банку Укоопспілка, повного тексту поки немає, як нема й інших рішень ВП-ВС не в скороченому вигляді за цей тиждень.

Крім того, до огляду увійшла дуже цікава судова практика ВС-КАС та ВС-КЦС за квітень 2020 року, Дайджест актуальних висновків ВС-КГС про застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства і наша практика накладення арешту на нежитлове приміщення в якості забезпечення позову при оскарженні дій державного реєстратора та Постанова ВС-КАС щодо нечинності постанови КМУ, якою намагались регулювати черговість виконання рішень судів з пенсійних справ.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Окрема думка судді ВП-ВС по справі щодо стягнення коштів з топ-менджменту банку Укоопспілка та прикриття бездіяльності ФГВФО

Справа № 910/11027/18

Поки відсутній повний текст постанов Великої палати щодо стягнення коштів з топ-менеджменту банку Укоопспілка, але вже з'явилась окрема думка. Її варто прочитати повністю.

Фактично суддя зазначає, що відповідальність повинні нести не тільки топ-менеджмент, який спотворив звітність та уклав певні правочини, ай й НБУ, який це не проконтролював, хоча мав всі можливості, та ФГВФО, який взагалі нічого не робив для відшкодування цих збитків, навіть не визнав правочини, що на думку ФГВФО призвели до неплатоспроможності банку та не намагався повернути ці кошти взагалі.

Дуже дивна ситуація з намагання перекласти відповідальність виключно на топ-менеджмент банку.

Суддя безпосередньо зазначила, що дії Фонду з формування ліквідаційної маси банку, зокрема з виявлення нікчемних правочинів, вчинення заходів щодо «застосування їх наслідків (повернення грошових коштів, сплачених банком відповідно до таких правочинів) є обов`язковими до вчинення, оскільки тільки так можливо оцінити реально завдані фактичні збитки банку посадовими особами, що допустили вчинення таких нікчемних правочинів.

Крім цього, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз'яснення:

Огляд судової практики ВС-КАС за квітень 2020 року

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст