Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 червня по 03 липня 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 червня по 03 липня 2020 року

06.07.2020
Переглядів : 2790

В цей огляд увійшла чергова низка правових позицій де Велика палата відійшла від раніше своїх позицій й сталої практики. Зокрема, прирівняння посади судді до посади священника й збереження целібату, юрисдикції спору з держреєстратором при скасуванні реєстрації ГО, правонаступництва Укрзалізниці, припинення поруки за ч.1 ст. 559 ЦК, порядок виходу з товариства, огляд практики ВС-КЦС та ВС-ККС, Рішення КСУ щодо строків вчинення виконавчих написів нотаріуса, практики щодо злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та щодо субсидіарної відповідальності у справах про банкрутство та дуже багато інших цікавих рішень.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС про звільнення судді ВССУ у зв`язку з люстрацією та можливістю ігнорування рішення ЄСПЛ

Справа № 800/235/17

Велика палата в ігноруванні норм Конституції України та рішення ЄСПЛ, проводячи аналогію з порушенням целібату священниками, прирівняла до таких священників і українських суддів.

Судячи з усього, доповідач у цій справі відмовився готувати це ганебне рішення, що свідчить про керованість більшістю суддів великої палати минулою владою, на мій погляд.

Судді, які голосували за цю явно протизаконну постанову прийшли до висновку, що раз у рішенні ЄСПЛ, що стосується незаконності люстрації, не було суддів, а також те що до цього часу Конституційний суд України не визнав люстрацію неконституційною, то до суддів вона не застосовується.

Й для виправдання своїх дій ще навели підставу люстрації - прийняття рішення стосовно судді Олександра Волкова, яке було визнано ЄСПЛ таким, що порушує норми конвенції.

Таким чином, судді, що голосували за таке рішення, довели, на мій погляд, що в українському судді навіть найвищої ланки можна довести будь-що, посилаючись на обставини та обґрунтовуючи рішення найфантастичнішими аргументами, як в цій справі - порушення суддями целібату.

Постанова ВП-ВС про адміністративну юрисдикцію спору щодо припинення права користування мисливськими угіддями

Справа № 809/756/17

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст