Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 березня по 02 квітня 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 27 березня по 02 квітня 2021 року

05.04.2021
Переглядів : 3202

Огляд вийшов невеличким, але дуже цікавим. Як завжди, жодного тижня без відступу від раніше прийнятих позицій не буває. Як говорив майор на військовій кафедрі, коли відкривав заліковку круглого трійника - стабільність ознака майстерності.

В огляд увійшла нова (остання) правова позиція стосовно моменту з якого нараховується орендна плата у разі зміни нормативної грошової оцінки, також включено дайджест судової практики ВС у справах, пов’язаних із виконанням кредитних зобов’язань за січень 2018 — лютий 2021, Постанова ШААС про доведеність вини НБУ у втраті вкладниками банку Хрещатик своїх заощаджень та можливості оскарження бездіяльності НБУ вкладником та постанова щодо скасування рішення комунального реєстратора про перереєстрацію квартири на факторингову компанію й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС про відступ від попередніх постанов і встановлення зміни розміру орендної плати у 20 разів у зв'язку зі зміною нормативної грошової оцінки з моменту набрання рішенням суду законної сили та неврахування постанов, що відсутні у реєстрі

Справа № 921/530/18

Дуже цікава справа, що свідчить про весняне загострення та головокруття від заробітних плат непрофесійного судді трьохрічки.

З чим можна погодитись, так це з тим, що суд дійшов висновку, що зміна договору оренди землі допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. При цьому якщо договір змінений судом, то зобов`язання змінюється з моменту набрання відповідним рішенням суду законної сили.

Однак інший аргумент перекладання на позивача ведення реєстру судових рішень для мене не зрозуміло. Велика Палата відхиляє посилання міської ради на постанову Верховного Суду України від 06 грудня 2010 року у справі № 2-1/1006-200, оскільки зазначена постанова відсутня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Крім цього, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз'яснення:

Дайджест правових позицій ВП-ВС за січень – лютий 2021 року

Дайджест охоплює нові правові позиції Великої Палати Верховного Суду, відображені в рішеннях, оприлюднених у січні – лютому 2021 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст