Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 22 по 28 травня 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 22 по 28 травня 2021 року

31.05.2021
Переглядів : 5298

Огляд вийшов цікавим і досить об'ємним. З'явилося вже друге рішення після ЄСПЛ, де ЄСПЛ виправляє вже новий і самий самий Верховний суд (без України). В огляд увійшли постанови після ЄСПЛ щодо розгляду судами справ про мирні зібрання та опір працівникам поліції, виселення без надання іншого житла при домашньому насильстві, чергова ганебна постанова з наругою над ліквідаторами аварії на Чорнобильський АЕС у зразковій справі.

Також увійшов огляд практики застосування ВС-КГС Закону України «Про виконавче провадження» у господарських справах, практики ВС-КЦС щодо видачі обмежувального припису, огляд рішень ЄСПЛ щодо відповідальності держави за борги державних підприємств, Огляд практики ВП-ВС та ВС-КГС у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС після ЄСПЛ щодо притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді адмінарешту за участь у мирному зібранні та злісну непокору працівнику правоохоронного органу

Справа № 3-3128/2010

Цікаве рішення з точки зору правильної кваліфікації непокори працівникам поліції та розгону мирного протесту, яким вимогам потрібна відповідати поведінка поліції та обґрунтованість судами адмінарешту з точки зору ЄСПЛ.

Велика палата зазначила, що наведена необґрунтованість судових рішень, відсутність в них доказів усіх ознак адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 185 КпАП, поряд із висновками ЄСПЛ у рішенні «Чернега та інші проти України» про порушення гарантій справедливого судового розгляду, дають Великій Палаті Верховного Суду підстави вважати, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад цього правопорушення, а безпідставне накладення на нього адміністративного стягнення у виді адміністративного арешту на строк дев`ять діб (з урахуванням постанови апеляційного суду), є порушенням конституційного принципу верховенства права, адже рішення судів мають бути не тільки законними і обґрунтованими, а й справедливими.

Постанова ВП-ВС у зразковій справі щодо нарахування Чорнобильської пенсії ліквідаторам, що були залучені як військовослужбовці з моменту рішення КСУ 26.04.2019

Справа № 520/1972/19

Чергове ганебне рішення суддів-мільйонерів та наруга над ліквідаторами Чорнобильської катастрофи. Коли їм особисто потрібно, вони трактують та вигадують норми законодавства, що не існують, як у строках з виконавчими написами, чи судовим збором в адміністративних та трудових спорах, а також у справах про зменшення виплат при незаконному звільнені. Але не задарма ж держава їм сплачує мільйоні зарплати та буде сплачувати пенсії від 150 000 та більше гривень на місяць.

Суд зазначив, що необхідно перерахувати ОСОБА_1 пенсію як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відповідно до частини третьої статті 59 Закону № 796-ХІІ та зобов`язав ГУ ПФУ, обчислити йому пенсію по інвалідності відповідно до наведених норм виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої цим же Законом на 01 січня відповідного року, починаючи з 26 квітня 2019 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст