Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 16 по 22 жовтня 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 16 по 22 жовтня 2021 року

25.10.2021
Переглядів : 5840

Велика палата не змінює традицію з натягування сови на глобус, черговий раз доводячи, що така конструкція є недієвою та небезпечною для стабільності правової системи. В огляді є дуже важливі рішення. Нарешті встановлена протиправність виконавчих написів на нотаріально недосвідчених договорах кредиту, також встановлена юрисдикція розгляду публічно правових спорів у разі перебування сторони у стадії банкрутства.

Також огляд містить дуже важливу позицію стосовно скасування реєстрації за іпотекотримачем права власності та способу захисту і цікаве рішення тако про витребування майна з незаконного володіння після незаконної перереєстрації й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС про незаконність виконавчих написів нотаріусів на кредитних договорах, що не посвідченні нотаріально

Справа № 910/10374/17

Дуже важлива постанова Великої палати, однак не дуже з приємним смаком. В постанові міститься три вадливі висновки. Почнемо з не дуже гарного. Не дивлячись на те, що КСУ вказав на необхідність дотримання річного строку для виконавчих написів стосовно юросіб, судді ВП-ВС не визнають свою помилку, вірніше нездорові амбіції деяких з них, що призвели до ґвалтування норм Закону.

Однак два інших висновки дуже важливі. Перший - нарешті, не пройшло й 4 років, як ВП-ВС визнав незаконним виконавчі написи на не посвідчених нотаріально договорах. Тепер нотаріуси та державні з приватними виконавцями повинні розуміти власну і вже кримінальну відповідальність за завдання шкоди.

І другий висновок це те, що при скасуванні нормативного акту апеляційним судом і подальшого зупинення цього рішення касацією, його дія не зупиняється, а зупиняється лише виконання обов`язку Кабінету Міністрів України опублікувати резолютивну частину постанови.

Постанова ВП-ВС про господарську юрисдикцію спору щодо визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення підприємства: зо перебуває у стані банкрутства

Справа № 905/2030/19 (905/1159/20)

Чергове Рогачьовське рішення з натягуванням сови на глобус. Все це наслідки як конкурсу до Верховного суду, так і прийняття Законів, що готувались "науковцями" з дуже сумнівними знаннями. Цікаво коли справа про банкрутство буде припинена, чи передадуть цю справу до адмінюрисдикції і так нескінченно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст