Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 15 по 28 серпня 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 15 по 28 серпня 2020 року

31.08.2020
Переглядів : 3497

Велика палата Верховного суду (без України) поки не почала працювати. Хоча відпустки й скінчились, однак, судячи з усього засідань не було. Однак за цей час з'явилась низка цікавих рішень Верховного суду (без України) та Конституційного суду України й іншої судової практики, зокрема стосовно незаконного звільнення прокурорів та свіжі огляди практики ЄСПЛ.

Тому, рекомендую звернути увагу на наступну судову практику і роз'яснення:

Рішення КСУ 9-р/2020 щодо неконституційності Указу Президента України „Про призначення А. Ситника Директором Національного антикорупційного бюро України“

Цим Рішенням Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), Указ Президента України „Про призначення А. Ситника Директором Національного антикорупційного бюро України“.

Конституційний Суд України у своєму Рішенні наголосив на тому, що предметом конституційного розгляду в цій справі є питання забезпечення поділу влади та її функціонування в рамках наявної форми державного правління. Водночас Конституційний Суд України зазначив, що в Україні лише орган конституційної юрисдикції наділений відповідними повноваженнями для вирішення питання, порушеного у конституційному поданні.

Рішення КСУ 10-р/2020 щодо неконституційності обмеження прав громадян при карантині

Рішенням Конституційного Суду України визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення:

– частин першої, третьої статті 29 Закону № 294;

– абзацу дев’ятого пункту 2 розділу ІІ „Прикінцеві положення“ Закону № 553.

Зазначені положення законів визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

Суд також закрив конституційне провадження у справі в частині щодо перевірки на відповідність Конституції України оспорюваних положень Постанови № 392 та Порядку у зв’язку з втратою їх чинності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст