Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 12 по 18 листопада 2022 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 12 по 18 листопада 2022 року

21.11.2022
Переглядів : 1494

Велика палата на цьому тижні знову вирішила відпочити, жодного рішення, як суд касаційної інстанції не оприлюднено, навіть щотижневий огляд серіалів пропустили, це не дивлячись на низку не відписаних рішень та й декілька резонансних справ, розгляд яких став приводом для зупинення сотень справ, що розглядаються судами першої та апеляційної інстанції. Важко уявити, щоб стало з країною, якби всі так працювали.

До огляду увійшла судова практика ВС-КАС у спорах, пов’язаних зі здійсненням державного фінансового контролю, практики ВС-КГС щодо окремих питань застосування положень ГПК України, практика розгляду ВС справ за заявами про видачу судового наказу, Рішення КСУ, що нарешті припиняє діяльність антирейдерської комісії і чергове рішення суду щодо скасування наказу про незаконне відсторонення освітянина від роботи.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Огляд судової практики ВС-КАС у спорах, пов’язаних зі здійсненням державного фінансового контролю

В огляді вміщено низку важливих правових позицій КАС ВС, сформульованих під час розгляду цієї категорії адміністративних справ.

У справах зі спорів, що виникають під час державного фінансового контролю через проведення фінансового аудиту та інспектування, наведено, зокрема, висновки про:

✅ відсутність у приписах вимоги органу фінансового контролю зобов’язального характеру щодо відшкодування визначеної в ній суми збитків;

✅ протиправність обмеження права контрольно-ревізійного органу на проведення зустрічних звірок під час здійснення ревізії основного об’єкта перевірки;

✅ вимогу контрольно-ревізійного органу;

✅ визначення вартості платних медичних послуг, які надаються стороннім особам бюджетною установою.

У справах зі спорів, що виникають під час державного фінансового контролю при здійсненні уповноваженим суб’єктом владних повноважень перевірки дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері публічних закупівель, звернено увагу, серед іншого, на:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст