Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 08 по 14 лютого 2020 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 08 по 14 лютого 2020 року

16.02.2020
Переглядів : 3350

В цей огляд увійшли постанови оприлюднені з 08 по 14 лютого 2020 року щодо юрисдикції спорів прі звільненні чи відстороненні виконавчих органів товариств, відшкодування шкоди завданої тривалим досудовим розслідуванням, юрисдикції оскарження наказу Мінюсту про скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, стягнення за договором підряду, витребування коштів отриманих без достатньої правової підстави, спорів з благоустроєм, а також практику ЄСПЛ і багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС щодо недійсності рішення загальних зборів учасників про зміну директора та відсутності підстав залучення нового директора третьою особою

Справа №915/540/16

Велика плата справедливо та законно на мій погляд визнала незаконним рішення загальних зборів учасників у зв'язку з порушенням процедури скликання загальних зборів, оскільки не надано доказів повідомлення позивача про їх призначення та проведення, до протоколу загальних зборів внесено недостовірні відомості щодо присутності позивача та його участі в прийнятті рішень, сфальсифіковано його підпис на протоколі загальних зборів.

Також суд зазначив: що доводи скаржника у касаційній скарзі щодо неправомірної відмови апеляційного господарського суду у задоволенні його клопотання про залучення до участі у справі третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_3 , якого призначено директором ТОВ після звільнення позивача з цієї посади, відхиляються, з огляду на те, що оспорювані рішення загальних зборів учасників стосуються лише корпоративних прав останніх, тоді як ОСОБА_3 не є учасником цього товариства, тому трудові відносини з ним не підлягають розгляду в межах цієї справи.

Тобто тепер при наявності корпоративного спору, навіть якщо його рішення буде впливати на права та обов'язки третіх осіб, цих осіб до справи можна не залучати та про неї не повідомляти. Рейдери будуть в захваті.

Постанова ВП-ВС щодо цивільної юрисдикції та складу сторін спору при оскарженні наказу Мінюсту про скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

Справа №910/7781/19

Чергове рішення Великої палати із серії - рукав пришитий до гульфіка. Суд не відходячи від своєї позиції, вирішив застосувати інші позиції, з огляду на фазу луни мабуть. При цьому в справі право власності не оскаржується.

Суд зазначив, що за матеріалами справи власниками земельних ділянок, щодо державної реєстрації права оренди яких існує спір, є фізичні особи. Зазначені фізичні особи є власниками земельних ділянок та не мають статусу підприємців. Саме з цих підстав справа у цьому спорі не відноситься до юрисдикції господарських судів відповідно до пунктів 6, 13 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України, як про це помилково вказав суд апеляційної інстанції, та має розглядатись за правилами цивільного судочинства згідно зі статтею 19 Цивільного процесуального кодексу України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст