Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 06 по 26 листопада 2021 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 06 по 26 листопада 2021 року

29.11.2021
Переглядів : 4765

Нарешті Велика палата за місяць опублікувала декілька постанов, включаючи постанову у зразкові справі щодо призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Також увійшла постанова про включення щомісячної додаткової грошової винагороди до складу грошового забезпечення військовослужбовців та документів, що підтверджують нормативну грошову оцінку земельної ділянки державної (комунальної) власності для цілей сплати орендної плати.

Також увійшли Постанова ВС-КЦС про неправомірність відмови від взяття особи на квартирний облік при наявності в неї реєстрації у військовій частині, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, та повернення стягненого за виконавчим написом з Ідея-банку й рішення Святошинського суду про стягнення шкоди в наслідок пожежі у зв`язку з несправністю пічного опалення.

Крім цього увійшли огляди практики ВС-ККС, ВС-КАС, ВС-КГС за вересень 2021 року, практики ВС-КГС, що виникають у сфері захисту довкілля та екологічних прав, практики ВС-КЦС у спорах, що виникають із договору найму (оренди) житлових та нежитлових приміщень та огляд рішень ЄСПЛ за серпень — вересень 2021 року.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП-ВС про включення щомісячної додаткової грошової винагороди до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого обчислюється одноразова грошова допомога при звільненні з військової служби

Справа № 825/997/17

Велика палата зазначила, що обґрунтованим є висновок суду першої інстанції про те, що розрахунок грошової допомоги при звільненні позивачки повинен був проводитися з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди.

74. Водночас висновок суду апеляційної інстанції про те, що щомісячна грошова винагорода має тимчасовий характер, незважаючи на її виплату щомісяця, залежить від певних умов та порядку, а також не включається до складу одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби - ґрунтується на неправильному застосуванні норм матеріального права.

75. Велика Палата Верховного Суду погоджується із судом першої інстанції у тому, що дії відповідача щодо нарахування та виплати позивачу грошової допомоги при звільненні, передбаченої статтею 15 Закону № 2011-ХІІ, без урахування щомісячної додаткової грошової винагороди, передбаченої постановою № 889, є протиправними, а тому відповідач зобов`язаний здійснити перерахунок та виплату позивачці грошової допомоги при звільненні з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, передбаченої постановою № 889.

Постанова ВП-ВС щодо належного розрахунку, документів, що підтверджують нормативну грошову оцінку земельної ділянки державної (комунальної) власності для цілей сплати орендної плати та стягнення такої плати

Справа № 905/1680/20

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст