Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики цивільних та господарських справ Великої Палати Верховного Суду від Адвокатського бюро «Приходько та партнери», прийнятих з 20 червня по 04 липня 2018 року

Огляд практики цивільних та господарських справ Великої Палати Верховного Суду від Адвокатського бюро «Приходько та партнери», прийнятих з 20 червня по 04 липня 2018 року

20.07.2018
Переглядів : 3722

У 2016 році були внесені зміни до Конституції і прийнято новий Закон України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якими найвищим судом у системі судоустрою України є Верховний Суд (ст. 125 Конституції, ст. 17 Закону).

Пропонуємо до Вашої уваги огляд судової практики цивільних та господарських справ Великої Палати Верховного Суду, прийнятих з 20 червня по 04 липня 2018 року:

Справа № 308/3162/15-ц, постанова від 20 червня 2018 року

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75296551

Відповідно до статті 541 ЦК України солідарний обов’язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов’язання.

Законодавство України не передбачає солідарного обов’язку страховика та страхувальника щодо відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ДТП майну потерпілого.

За змістом пункту 33.2 статті 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та примітки до статті 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення для отримання страхової виплати за договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів протокол про адміністративне правопорушення та постанова про притягнення до адміністративної відповідальності не можуть бути єдиними доказами вини особи, зокрема, у завданні шкоди майну потерпілого.

Справа № 317/2520/15-ц, постанова від 20 червня 2018 року

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75068858

За змістом статей 1, 5, 7, 8 і 12 Закону України «Про фермерське господарство» після укладення договору оренди земельної ділянки для ведення фермерського господарства та проведення державної реєстрації такого господарства обов’язки орендаря цієї земельної ділянки виконує фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась.

Відтак, спори, пов’язані з наданням без проведення земельних торгів в оренду земельної ділянки існуючому фермерському господарству шляхом надання в оренду додаткової земельної ділянки для ведення фермерського господарства його засновнику і подальшого передання цієї ділянки у користування фермерського господарства, мають розглядатися за правилами господарського судочинства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст