Головна Блог Аналітична стаття Статті Офшорна еліта України - чим насправді заробляють найбагатші люди України

Офшорна еліта України - чим насправді заробляють найбагатші люди України

09.04.2016
Переглядів : 2419

Офшори і політика у цивілізованому світі – поняття несумісні, у разі викриття. Адже використання офшорів дає змогу бізнесмену платити менше податків в бюджет своєї країни, а політику це складно пояснити своєму виборцю. Для українських же широт використання офшорів – явище повальне.

Грудень 2014 року. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк робить заяву про боротьбу з офшорами в Україні. Він пропонує проект закону, що розриває угоду з Кіпром, яка на той момент дозволяла не платити податки двічі, а робити це тільки в одній з країн.

«На жаль, тоді, коли у 2012 році ця конвенція підписувалася з Республікою Кіпр, вона сповідувала принцип захисту найбагатших верств населення», – заявляв тоді прем’єр-міністр.

У результаті законопроект не зміг навіть потрапити до зали парламенту, щоб за нього могли проголосувати депутати. Це і не дивно. Всього через 9 місяців після озвученого початку швидко проваленої боротьби з офшорами у народного депутата від прем’єрської партії «Народний фронт» Ігоря Котвицького в декларації раптово з’являється 970 мільйонів гривень.

Згадайте новину: Офшорна ера в Україні закінчилась! - так сказав прем'єр - міністр Арсеній Яценюк.

Ігор Котвицький стає одним із найбагатших депутатів, якщо оцінювати статки за деклараціями того року. Народний депутат Сергій Лещенко написав, а згодом і ЗМІ написали, що цей парламентар вивів на Панаму 40 мільйонів доларів.

Ігор Котвіцький – близька людина до нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він – бізнес-партнер родини міністра по бізнесу в Харкові.

«Офшор я б охарактеризував його як схованку, куди ховають гроші, несплачені податки, власність від держави Україна. І виходить, що профітують від цього офшори і ті, хто ховають. Страждає від цього держава Україна», – пояснює юрист Богдан Боровик.

Десятки українських політиків, які нині презентують українську владу, співпрацюють, пов’язані чи є власниками компаній, зареєстрованих в офшорах.

Іван Фурсін

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст