Головна Блог Новини Одно движение — и украинцам придется платить налог на «золото» в «танчиках»

Одно движение — и украинцам придется платить налог на «золото» в «танчиках»

06.12.2018
Переглядів : 2052

Пока кто-то проникается падением курса биткоина, юристы отмечают, что в случае внесения изменений в Налоговый кодекс в активы граждан зачислят все. И даже «золото» в компьютерных играх, сообщает zib.com.ua

«Цифровий» ринок

Питанням оподаткування біткоїнів було присвячено засідання комітету Асоціації правників України з податкового та митного права та з питань телекомунікацій, ІТ та Інтернету. Під час дискусії юристи дійшли висновку, що, навіть якщо ринок криптовалют — це майбутня «мильна бульбашка», лусне вона не раніше ніж через 100 років. Тож виведення цього ринку в законодавчу площину створить реальні можливості для наповнення бюджету.

Експерти впевнені, що одним із вагомих факторів, які призвели до падіння курсу біткоїна, є запровадження державного регулювання обігу криптовалют у світі.

Нині до податкового регулювання в цій сфері вдалося вже понад 10 країн, серед яких Сінгапур, США, Мальта, Ізраїль, Швейцарія, Білорусь, Японія... Не відстає й Україна, вже розроблено кілька законопроектів із пропозиціями щодо оподаткування.

Ринок криптовалют у нашій країні активно розвивається. Лише на трьох основних біржах добовий обсяг торгів криптовалюта/гривня становить до $2 млн за добу. За умов відсутності регулювання страждають усі учасники ринку: держава не отримує необхідних податків, а учасники — необхідного банківського регулювання, заявив експерт сектору ICT Офісу ефективного регулювання (BRDO) Ігор Самоходський. До речі, він є співавтором проекту Концепції державної політики у сфері віртуальних активів.

Читайте статью: Майнинг и единый налог в Украине

Підстави для справи

Одначе проблеми з відсутністю взаємодії з банківським сектором не є головною перепоною для обігу криптовалюти. Україна має велику кількість криптоматів, де цілком легально та просто можна обміняти біткоїни на реальну валюту. Відсутність нормального законодавчого регулювання створює інші ризики, серед яких відкриття кримінальних справ, доповів партнер, керівник податкової практики Evris Law Firm Андрій Реун.

Перші переслідування почалися ще у 2014 році, після появи роз’яснення Національного банку щодо заборони обігу біткоїна на території України, яке згодом відкликали. У 2015-му з’явилося сумнозвісне рішення Деснянського районного суду м.Чернігова, яким визначалося, що випуск та обіг криптовалюти заборонений. Проте ринок продовжив свій розвиток, і сьогодні, вивчаючи декларації народних депутатів, можна з легкістю знайти активи в біткоїнах.

Відсутність правового регулювання в цій сфері та поява кримінальних справ щодо учасників ринку зумовила попит на розроблення великого спеціального закону. Процес розпочався більше ніж рік тому, пояснила адвокат Галина Пилипенко.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст