Головна Блог Аналітична стаття Теми Одне порушення – одна відповідальність

Одне порушення – одна відповідальність

30.09.2015
Переглядів : 3244

Чи дотримуються цих принципів у своїй повсякденній практиці співробітники правоохоронних органів і суду?

Україна — правова держава. Конституція України має найвищу юридичну силу, а норми Конституції є нормами прямої дії. Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності за одне і те саме правопорушення.

Це одні з основоположних правових принципів, закріплених в Основному Законі України.

Чи дотримуються цих принципів у своїй повсякденній практиці співробітники правоохоронних органів і суду? Для того, щоб відповісти на поставлене запитання, було здійснено аналіз судової практики Бориспільського районного суду Київської області за період із 2012 по 2015 рік. Для збереження чистоти експерименту обрано категорію справ, де виключено будь-який політичний чи економічний інтерес. Йдеться про адміністративні і кримінальні справи, пов’язані з притягненням до юридичної відповідальності осіб, винних у незаконному перетині державного кордону України з використанням підроблених документів. Такий підхід дає можливість виявити, як працює або не працює правоохоронна і судова система в процесі забезпечення повноти й об’єктивності розслідування і судового розгляду адміністративних і кримінальних справ без впливу сторонніх чинників, таких як «телефонне право» і корупція. Виявлені недоліки та прорахунки в роботі правоохоронних і судових органів можна буде врахувати і виправити в процесі проведення правової реформи та узагальнення судової практики.

У процесі дослідження було встановлено, що, крім притягнення до адміністративної відповідальності, одна й та ж сама особа за те ж саме правопорушення притягується ще і до кримінальної відповідальності. Кваліфікуючи діяння осіб, які намагалися перетинати кордон України, використовуючи підроблені документи, адміністративний суд цілком законно і обґрунтовано застосовує ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення й обирає їм визначену законом міру покарання.

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 100 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або адмінарешт строком до 15 діб.

Разом з тим прокуратура, органи МВС і суди загальної юрисдикції додатково кваліфікують діяння цих осіб ще і за ч. 4 ст. 358 КК України, яка передбачає відповідальність за використання підробленого документа. Фактично одну й ту ж саму особу два рази притягують до юридичної відповідальності за одне й те саме правопорушення, що категорично заборонено ст. 61 Конституції України.

У більшості випадків і адміністративний, і кримінальний суд обирає міру покарання у вигляді штрафу, але сума штрафу, яка призначається в порядку кримінального судочинства, як правило, є значно меншою, ніж та, яку встановлює адміністративний суд.

Практично всі особи, які були притягнені до адміністративної відповідальності за статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ідуть на угоду з прокурором і визнають себе винними ще й у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Читайте статтю: Двічі за одне... відповідають

Чому люди зізнаються у злочинах, які вони не вчиняли? Пояснити це можна як відсутністю належної правової допомоги на етапі слідства і судового розгляду, так і м’якістю встановленого судом покарання. Людині простіше визнати себе винною і завершити юридичну тяганину, ніж витрачати час, нерви і кошти на те, щоб доводити свою невинуватість в апеляційному суді. Крім того, переважна більшість наших громадян не вірить у правосуддя і тому свідомо іде на визнання вини й отримання судимості, що накладає на них певні обмеження в реалізації конституційних прав і свобод.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст