Головна Блог Аналітична стаття Статті Нюанси нового законодавства щодо питання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

Нюанси нового законодавства щодо питання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

12.04.2022
Переглядів : 3605

Воєнний напад на Україну 24.02.2022 призвів до кількох взаємопов’язаних криз в сфері вітчизняного кримінального судочинства.

(Джерело: Судебно-юридическая газета)

Перша була спричинена масовим відтоком прокурорів, захисників, у тому числі системи безоплатної правової допомоги до лав Збройних Сил України або в евакуацію.

Друга пов’язана з утворенням логістичних та комунікаційних розривів у діяльності суду щодо забезпечення участі підозрюваного, обвинуваченого в судовому засіданні.

Це було результатом, наприклад, перепрофілювання конвойних підрозділів на виконання дій щодо забезпечення громадського порядку, їх залучення до безпосередньої допомоги збройним силам, неможливістю безпечної доставки підозрюваних, обвинувачених, які перебувають під вартою до суду та відсутністю в ньому приміщення, яке можна використовувати для утримання цих осіб під час обстрілу або сигналу повітряної тривоги.

На додачу до цього, непоодинокими були випадки, коли підозрювані, обвинувачені, користувались своїм правом, передбаченим абзацом 7 п. 20-5 Розділу ІХ-1 КПК і відмовлялись від проведення судового розгляду щодо розгляду клопотання про продовження строку тримання під вартою у режимі відеоконференції із приміщення слідчого ізолятора, а іншого, передбаченого законом, шляху встановити з ними комунікацію не було.

Крім того, навіть в разі згоди обвинуваченого на дистанційне судове провадження мала місце технічна неможливість проведення відеоконференції через відсутність інтернет-зв’язку, аварійного припинення електроживлення і банальної відсутності працездатних терміналів комплексів інформаційно-телекомунікаційної системи суду.

Задля недопущення зупинки судового розгляду питань про продовження строку тримання під вартою до його спливу через неможливість забезпечити участь сторін кримінального провадження, законодавцем терміново були внесені зміни до кримінального процесуального законодавства.

Законом України №2111-IX від 03.03.2022 ст. 615 КПК була викладена в новій редакції, а окремі положення ст. 20 Закону України «Про попереднє ув’язнення» зазнали змін.

Системному аналізу змін кримінального процесу в умовах воєнного стану через агресію РФ станом на 25.03.2022 присвячена праця колективу вчених Гловюк І., Тетерятник Г., Рогальської В., Завтура В. «Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України: науково-практичний коментар Розділу ХІ Кримінального процесуального кодексу України» (Електронне видання. Львів-Одеса, 2022).

Втім у даній статті викладена точка зору саме автора на нюанси практичного застосування ч. 6 ст. 615 КПК в новій редакції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст