Головна Блог Аналітична стаття Дайджести НРК при ВАСУ: чи застосовуються строки звернення до суду до позовів про стягнення заробітної плати на публічній службі?

НРК при ВАСУ: чи застосовуються строки звернення до суду до позовів про стягнення заробітної плати на публічній службі?

05.03.2017
Переглядів : 3012


НАУКОВО-КОНСУЛЬТАТИВНА РАДА ПРИ ВИЩОМУ АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДІ УКРАЇНИ

УЗАГАЛЬНЕНИЙ НАУКОВО-КОНСУЛЬТАТИВНИЙ ВИСНОВОК

1. Проблема правозастосування

У судовій практиці виникло проблемне питання щодо визначення строку звернення осіб, які перебувають (перебували) на публічній службі, до адміністративного суду у справах про стягнення належної їм заробітної плати (суддівської винагороди, грошового забезпечення тощо) у разі порушення законодавства про оплату праці.

Проблемне питання полягає в тому, який строк звернення до суду застосувати: встановлений частиною другою статті 233 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) чи частиною третьою статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України).

Для вирішення окресленого питання членам Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України (далі – НКР при ВАСУ) було запропоновано дослідити його та надати відповідні наукові висновки.

Правові позиції з цього питання висловили заступник голови НКР при ВАСУ Цуркан М.І., члени НКР при ВАСУ Копиленко О.Л., Коломоєць Т.О., Кравчук В.М., Монаєнко А.О., Миронюк Р.В., Прудивус О.В., Саприкіна І.В.

2. Узагальнене обґрунтування науково-консультативного висновку

Реалізація права на судовий захист невід’ємно пов’язана зі строками, в межах яких позивач може звернутися до суду за захистом свого права.

Основним нормативним актом, який установлює строк звернення до суду і містить положення щодо часових меж, упродовж яких особа має право звернутися до суду з вимогою про захист свого порушеного права або інтересу, є КАС України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст