Головна Блог Новини Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

19.04.2024
Переглядів : 557

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

З ініціативою про таке удосконалення законодавства про безоплатну правничу допомогу НААУ звернулася до підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Згідно з чинною редакцією ст. 335 Кримінального процесуального кодексу, у разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби.

На цій підставі суди часто приймають рішення про зупинення судового провадження. У тому числі у справах, де обвинуваченим надавалася безоплатна вторинна правнича допомога.

І в таких випадках адвокати протягом невизначеного строку не можуть отримати оплату за вже надані ними послуги. Адже за законодавством така оплата та відшкодування витрат здійснюється лише у разі закінчення стадії провадження або у випадку дострокового припинення дії доручення. А воно формально продовжує діяти, бо центри БПД не мають необхідних повноважень для його припинення.

З урахуванням наведеного, пропонується доповнити ч. 1 ст. 23 Закону «Про безоплатну правничу допомогу» новою підставою припинення надання БВПД: «кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено».

Також можна ознайомитися із проектом Закону та пояснювальною запискою до нього.

Джерело: НААУ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст