Головна Блог Аналітична стаття Статті Новий законопроект №10449 про мобілізацію аспірантів-контрактників: удар по науковцям, якого не уникнути?

Новий законопроект №10449 про мобілізацію аспірантів-контрактників: удар по науковцям, якого не уникнути?

05.02.2024
Переглядів : 8618

30.01.2024 року на розгляд Верховної Ради України було внесено урядом проект Закону № 10449 від 30.01.2024 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (далі – законопроект № 10449).

Відповідно до цього законопроекту № 10449 пропонується, зокрема, змінити норму абзацу 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яка передбачає право на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією для здобувачів освіти, та звузити перелік осіб, що не підлягають призову, таким чином:

Чинна редакція норми

Законопроект

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у ч. 2 ст. 10 Закону України «Про освіту» (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури

Тобто, якщо за чинною на сьогодні нормою право на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією для аспірантів залежить лише від форми навчання (денна або дуальна), то згідно із законопроектом № 10449 пропонується впровадити такі додаткові критерії, як послідовність рівнів освіти та форма оплати такого навчання.

У цій публікації я пропоную розглянути, чому запропоновані урядом зміни не можуть бути сприйняті законодавцем в такому виді, в якому вони зараз подані Кабінетом Міністрів України як такі, що суперечать Конституції України, не узгоджуються з нормами спеціального законодавства України у галузі освіти, які мають однакову юридичну силу в ієрархії нормативно-правових актів із цим Законом.

Крім цього, такі зміни суперечать численній кількості міжнародно-правових актів, ратифікованих Україною, поза як носять відверто дискримінаційний характер та ставлять в нерівне становище перед військовим обов’язком здобувачів однієї й тієї ж освітньої категорії за ознакою майнового стану.

В свою чергу, такі рішення законодавця можуть спровокувати серйозну кризу в освітньо-науковій сфері та гостру нестачу висококваліфікованих технічних кадрів та інших спеціалістів, нестача яких вже є досить відчутною в Україні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст