Головна Блог Аналітична стаття Статті Новые правила кредитования могут поставить заемщиков в трудное положение

Новые правила кредитования могут поставить заемщиков в трудное положение

08.08.2018
Автор:
Переглядів : 1522

3 июля Верховная Рада приняла закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины о возобновлении кредитования». Как заявляют его авторы, главной целью является оживление рынка. Но достигается ли этим актом такая цель, сообщает zib.

Позиція регулятора

Нацбанк від самого початку позитивно поставився до ухвалення цього законопроекту (№6027-д). Серед іншого звернув увагу й на те, що відновленню кредитування в Україні заважає низка недоліків чинного законодавства, що знижують ефективність роботи банківського сектору:

• інститут поруки, який формально не працює;

• складний та ризиковий механізм обчислення змінюваної процентної ставки;

• недосконалість інструментів позасудового врегулювання;

• комплекс норм, які несуть ризики виведення застави всупереч обов’язкам за договором кредитування.

Тому прийняття такого закону, на думку НБУ, допоможе вирішити чимало складних питань, які перешкоджають відновленню кредитування національної економіки, одночасно продукуючи додаткові ризики для діяльності інвесторів — як внутрішніх, так і іноземних. Регулятор вважає, що за умови захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати значно лояльніші вимоги до потенційних позичальників.

Проте Нацбанк сам перешкоджає розвитку кредитування в країні. Чого тільки варті рекордні плани щодо виведення українських банків з ринку та спрямований проти всього банківського сектору закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» від 3.06.2014 №1304-VII. Спробуємо розібратися з незахищеністю банків та дати прогноз, які результати принесе нове регулювання.

Пользуйтесь консультацией: Долг по микрокредиту: что делать, и защитит ли заемщика закон?

Непрофесійний підхід

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст