Головна Блог Новини Нові договори та тарифи. Юрист розповіла про новації нового закону про ЖКП

Нові договори та тарифи. Юрист розповіла про новації нового закону про ЖКП

09.12.2020
Переглядів : 22367

Згідно із нещодавно прийнятим Законом про житлово-комунальні послуги (ЖКП), суттєво змінюється система взаємовідносин між виконавцями комунальних послуг та споживачами.

Перехід на нові договори здійснюватиметься виконавцями комунальних послуг по мірі їх організаційної готовності та наявності у них встановлених уповноваженими органами (НКРЕКП та органами місцевого самоврядування) тарифів на комунальні послуги.

У новаціях нового закону нам допомогла розібратися член Асоціації правників України, адвокат ЮК "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

Нагадаємо, з 01.05.2019 у НКРЕКП відсутні повноваження щодо встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії, що не дозволяє встановлювати такі тарифи для ліцензіатів Комісії.

З 1 травня 2019 року такі повноваження відсутні і у органів місцевого самоврядування відсутні.

У свою чергу, до споживачів послуги не можуть застосовуватися тарифи на послугу, які не встановлені уповноваженим органом.

Згадайтте новину: Коммунальные платежки станут понятнее. Что уготовил украинцам новый закон о ЖКУ

На сьогодні на законодавчому рівні не передбачено можливості укладення публічних договорів про надання комунальних послуг між виконавцем цих послуг та споживачами.

"Згідно із Законом публічні договори про надання комунальних послуг запроваджуються для споживачів цих послуг у багатоквартирних будинках у разі, якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії)", – зазначила нам Катерина Аніщенко.

У разі, якщо співвласники оберуть інший вид договору (індивідуальний з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем чи колективний договір) та нададуть до виконавця комунальної послуги протокол зборів співвласників за два місяці до запланованої дати укладення договору, вони зможуть перейти на обраний ними вид договору.

З огляду на зазначене, виникають питання щодо перегляду уповноваженими органами тарифів на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст