Головна Блог Аналітична стаття Статті Новели в законодавстві про звернення стягнення на майно боржника

Новели в законодавстві про звернення стягнення на майно боржника

17.07.2017
Переглядів : 5447

5 жовтня 2016 року Верховною Радою прийнято нові Закони України "Про виконавче провадження" і "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", в зв’язку із чим змінились правила примусового виконання рішень.

Актуальним питанням на даний час є можливість позбавити житла боржників, що мають невиконані зобов’язання, наприклад, борги по оплаті житлово-комунальних послуг чи борги за кредитами банку. Тому доцільно надати інформацію, як дійсно врегульоване чинним законодавством звернення стягнення на квартиру чи житловий будинок.

Для погашення заборгованості за виконавчим документом в першу чергу виконавець, звертає стягнення на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах. Готівкові кошти, виявлені у боржника, також підлягають вилученню.

Користуйтесь консультацією: Виявлення майна Боржника-Фізичної особи в місці її проживання: методика та законодавство

У разі недостатності грошових коштів стягнення звертається на інше виявлене майно, що належить боржнику: транспортні засоби, об’єкти нерухомості (дома, квартири, гаражі, тощо). Таким чином, законодавство про виконавче провадження дійсно допускає звернення стягнення з метою погашення боргів на житлові приміщення. Але законодавство встановлює і певні обставини, при наявності яких можливі такі дії.

Слід звернути увагу, що Законом визначений розмір заборгованості за виконавчим провадженням, який дозволяє виконавцю розглядати питання про звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло. Якщо сума боргу за виконавчим документом не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (мінімальна заробітна плата у 2017 році складає 3200 грн. на місяць), тобто на теперішній час не більше шістдесяти чотирьох тисяч гривень, державний виконавець не має змоги описувати, арештовувати та примусово реалізовувати квартиру чи житловий будинок, які є єдиним житлом боржника. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. Зауважимо, що розмір мінімальної заробітної плати, від якого залежить обмеження, про яке йде мова, визначається законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

За виконавчими документами, борг за якими не перевищує п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, тобто не більше шістнадцяти тисяч гривень на даний час, виконавець має право розпочати примусове виконання відразу шляхом стягнення боргу із заробітної плати, пенсії, стипендії або інших доходів боржника. В такому випадку непотрібно робити перевірку майнового стану боржника та застосовувати інші заходи примусового звернення стягнення на його майно.

Взагалі у виконавчому провадженні звернення стягнення на майно полягає у його арешті та примусовій реалізації. Вимоги стягувача, якому боржник винен певну грошову суму, задовольняються за рахунок грошей, отриманих від продажу майна боржника.

Читайте статтю: Проблеми виконавчого провадження "по-новому" і шляхи їх рішення

З метою забезпечення прозорості та прискорення процесу реалізації описане та арештоване майно передається на електронні торги. На організацію та проведення електронних торгів уповноважене державне підприємство «Сетам», на веб-сайті якого можна ознайомитись з інформацією про призначені торги, про майно, яке виставляється на аукціони, та про підсумки вже проведених аукціонів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст