Головна Блог Аналітична стаття Статті Невідомий власник веб-сайту: окреме провадження чи витребування даних

Невідомий власник веб-сайту: окреме провадження чи витребування даних

19.06.2024
Переглядів : 891

Для звернення з претензією або позовом щодо припинення Інтернет-порушення необхідно встановити особу порушника (власника веб-сайту), відповідно, постає питання збору належних, допустимих та достатніх доказів для можливості ефективного захисту порушених прав.

Щодо доказів встановлення власника веб-сайту

У постанові Верховного Суду від 05.06.2024 у справі №742/853/20 зазначено, що наявна в матеріалах справи довідка з відомостями про власника веб-сайту або інформацією про його встановлення Центру компетенції адресного простору мережі Інтернет є належним та допустимим доказом, на чому неодноразово наголошувалося в постановах ВС від 26.02.2020 у справі №742/3812/18-ц, від 01.12.2021 у справі №742/287/17, від 07.06.2022 у справі № 742/1440/23 (п.9).

Свідоцтвом про акредитацію Український мережевий інформаційний центр підтвердив компетентність Центру компетенції адресного простору мережі Інтернет у проведенні фіксації і дослідження змісту веб-сторінок у мережі Інтернет, а також видачі довідок з відомостями про власників веб-сайтів /реєстрантів доменних імен або інформацією про їх встановлення відповідно до договору про акредитацію (п.48).

Хто є власником веб-сайту?

Згідно із Законом «Про авторське право і суміжні права» власником веб-сайту може бути володілець облікового запису, який встановлює порядок і умови використання веб-сайту, а за відсутності доказів іншого — реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до веб-сайту, і (або) отримувач послуг хостингу. Власники веб-сайтів зобов’язані розміщувати на власних веб-сайтах та/або в службі WHOIS («хто є хто») достовірну інформацію про себе або контактну інформацію для оперативного зв’язку.

На «прозорих веб-сайтах», як правило, розміщують повну інформацію про їх власників, а веб-сайти, на яких розміщується «спірна інформація», як правило, взагалі не містять цієї інформації. Крім того, з метою ускладнення процедури встановлення особи порушника, для останніх реєстрація доменних імен та замовлення послуг хостингу здійснюється, як правило, за кордоном.

Із судової практики…

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст