Головна Блог Новини Нетверезе водіння-не кримінал?!

Нетверезе водіння-не кримінал?!

04.07.2020
Переглядів : 4359

02.07.2020 року Президентом України було підписано Закон №720-IX від 17.06.2020 року, яким скасовано кримінальну відповідальність за нетверезе водіння та повернуто адміністративну відповідальність! У Кодексі України про адміністративні правопорушення залишається стаття 130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції), тому виключається стаття 286-1 Кримінального кодексу України з Закону про проступки та вносяться відповідні зміни до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України. Таким чином, кримінальна відповідальність за нетверезе водіння проіснує до дня опублікування підписаного гарантом закону, тобто максимум ще пару тижнів. Наведемо короткий екскурс в історію данного питання.

Згадайте новину: В МВД выступили за введение административного ареста за повторное пьяное вождение

22 листопада 2018 року було прийнято закон № 2617-VIIІ, у якому змінами до Кримінального кодексу України було запроваджено інститут кримінального проступку. Зміни торкнулись як самого поняття діяння, що до якого здійснюється кримінально-правова охорона (ст. 11 КК), так його видів (ст. 12 КК). Відповідно до внесених змін діяння, які раніше відносились до категорії злочинів невеликої тяжкості (ч.2 ст. 12 КК), переведено до категорії кримінальних правопорушень. Також, були внесені системні зміни до Кримінального процесуального кодексу України та низки інших законодавчих актів закон про інститут кримінальних правопорушень. Отже, інститут кримінального проступку встановлює механізм забезпечення швидкого розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості та зменшення навантаження на слідчих органів досудового розслідування.

Закон № 2617-VIII повинен був набрати чинності 1 січня 2020 року.

Але у листопаді 2019 року, виявилось, що практично всі органи кримінальної юстиції, у компетенцію яких згідно з чинним кримінальним процесуальним законодавством входить здійснення досудового розслідування щодо діянь, які належать до категорії кримінальних проступків, не готові до здійснення цієї діяльності. Зокрема, не створені відповідні підрозділи дізнання, не підготовлені виконавці, не підготовлені нормативно-правові акти, не сформовані штатні структури тощо.

3 грудня 2019 року Верховною Радою був прийнято Закон України «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень»» (далі – Закон № 321-IX), яким було відтерміновано набрання чинності Законом № 2617-VIII з 1 січня 2020 на 1 липня 2020 року.

Читайте статтю: Кримінальна відповідальність за керування транспортом в стані сп’яніння: бути чи не бути

Даний проект 3314 розроблено на виконання плану дій Закону про інститут кримінального проступку № 2617-VIII, який набирає чинності
1 липня 2020 року. Це так званий «інститут кримінальних проступків».

Законопроект 3314 вносить зміни у 125 законодавчих актів України, якими пропонується:

— слово «злочин» замінити словами «кримінальне правопорушення»,

— слова «злочин невеликої тяжкості» змінюється словом «проступок»,

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст