Головна Блог Аналітична стаття Статті Недопустимость злоупотребления процессуальными правами: инструмент есть, осталось научиться им пользоваться

Недопустимость злоупотребления процессуальными правами: инструмент есть, осталось научиться им пользоваться

16.02.2018
Автор:
Переглядів : 2149

Кодекс административного судопроизводства предусматривает последствия за злоупотребление процессуальными правами. В частности, суд может оставить без рассмотрения заведомо безосновательный иск. Но, чтобы признать его таким, нужно рассмотреть дело. В то же время налоговики часто безосновательно обжалуют в апелляционном и кассационном порядке судебные решения в пользу плательщиков. Это, по сути, злоупотребление, однако формально фискалы имеют такое право.

Пользуйтесь консультацией: CУДЕБНЫЕ СПОРЫ С НАЛОГОВОЙ ПО-НОВОМУ («КРАТКО» О ГЛАВНОМ)

Формально законно

Про це говорили на ІІ міжнародній конференції «Зловживання правами в податкових правовідносинах», організованій Асоціацією податкових радників спільно зі Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів, Національною асоціацією адвокатів України та платформою TaxLink.

Суддя Вищого адміністративного суду, віце-президент АПР, віце-президент ВААС Наталія Блажівська розповіла, що обрана тема конференції стала результатом дискусій, які точилися в жовтні минулого року у ВАС Польщі. Питання є актуальним для всіх країн. Тож варто обговорити загальні уніфіковані правила та стандарти, які сьогодні розробляються на міжнародному рівні.

Крім того, у рамках АПР створена робоча група для напрацювання критеріїв належної обачності. Н.Блажівська запропонувала міжнародним експертам, у тому числі тим, які брали участь у заході, долучитися до цієї роботи.

Секретар Великої палати Верховного Суду Всеволод Князєв зазначив, що платник завжди зацікавлений у мінімізації податкового тягаря й може використовувати певні законні можливості. Проте тема конференції — саме зловживання правами, а не порушення законодавства. Тобто йдеться про використання певних прав таким чином, щоб це формально відповідало закону, однак фактично такі дії можуть бути недобросовісними.

Крім того, В.Князєв підкреслив, що важливо говорити не лише про зловживання платниками, але й передусім про зловживання повноваженнями органами влади.

У роботі конференції взяли участь серйозні міжнародні експерти, які ділилися своїм практичним та науковим досвідом. Організатори відзначали, що це надзвичайно важливо для українських суддів, адвокатів, працівників фіскальних органів, які перейматимуть практичний досвід колег із-за кордону.

Зважали на практику

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст