Головна Блог Аналітична стаття Статті Навіщо підприємцю подавати 20-ОПП, якщо його місцезнаходження зазначено в ЄДР?

Навіщо підприємцю подавати 20-ОПП, якщо його місцезнаходження зазначено в ЄДР?

02.08.2021
Переглядів : 5812

Виходячи з положень п. 299.7 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – «ПКУ») до реєстру платників єдиного податку, зокрема, вноситься інформація про податкову адресу та місце провадження господарської діяльності.

Своєю чергою, відповідно до п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб-підприємців у контролюючих органах здійснюється саме за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – «ЄДР»), наданих реєстратором під час реєстрації цієї особи підприємцем.

Податкова адреса – місце проживання фізичної особи-підприємця, і ця адреса одна (ст. 45 ПКУ).

Цілком прогнозовано, що податкова бажає знати і про податкову адресу, про яку вона дізнається від реєстратора, і про місце провадження господарської діяльності, адже, якщо податкова «захоче» завітати на фактичну перевірку, то вона навідається саме за місцем фактичного провадження діяльності платника, розташування його господарських або інших об’єктів права власності (пп. 75.1.3 п. 75.1 ст. 75 ПКУ).

Читайте статтю: Коли недоїмка з ЄСВ та виконавче провадження є, але ні ФОПа, ні бажання платити – немає

А тому, про місце провадження, на думку податкової, платник податків повинен повідомити самостійно, подавши повідомлення за формою 20-ОПП з урахуванням положень Порядку № 1588.

Отож положення ПКУ розрізняють поняття «податкова адреса» та «місце провадження господарською діяльністю».

Дійсно, адреса, зазначена в ЄДР буде і податковою, і місцем проживання підприємця, а податковій ця адреса стане відома з ЄДР, однак цього, їй, на жаль, замало.

Так, у загальнодоступній інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) зазначається про те, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де проводиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то така фізична особа-підприємець повинна подати до контролюючого органу повідомлення за формою 20-ОПП з інформацією про даний об’єкт оподаткування протягом 10 робочих днів після проведення державної реєстрації підприємницької діяльності (див. підкатегорія 116.11 ЗІР).

Є поширеною практикою для єдинників, коли місцем провадження своєї діяльності підприємці зазначають всю Україну.

З цього приводу існує дві точки зору самої податкової.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст