Головна Блог Аналітична стаття Статті Щодо конкуренції норм ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та ЗУ «Про іпотеку»(науковий висновок для Великої Палати ВС д.ю.н., проф. Мірошниченко А.М.)

Щодо конкуренції норм ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та ЗУ «Про іпотеку»(науковий висновок для Великої Палати ВС д.ю.н., проф. Мірошниченко А.М.)

25.03.2020
Переглядів : 2247

Справа № 963/69/18

Листом від 25.02.2020 № 18/0/27-20 членам Науково-консультативної ради при Верховному Суді запропоновано надати науковий висновок з питань:

  1. «Чи включає в себе зміст поняття «стадія продажу майна» (частина третя статті 19 Закону про банкрутство) процедуру придбання предмета іпотеки за початковою ціною шляхом заліку своїх забезпечених вимог в рахунок ціни майна (частина перша статті 49 Закону України «Про іпотеку»?»
  2. «Чи відповідно розповсюджується, чи ні дія мораторію на задоволення вимог кредиторів у справі про банкрутство на відповідні правовідносини?»

Науковий висновок: Щодо переходу до спадкоємців житлового будинку, інших будівель і споруд права власності або права користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені (науковий висновок для Великої Палати ВС д.ю.н., проф. Мірошниченко А.М.)

Щодо питання 1: «Чи включає в себе зміст поняття «стадія продажу майна» (частина третя статті 19 Закону про банкрутство) процедуру придбання предмета іпотеки за початковою ціною шляхом заліку своїх забезпечених вимог в рахунок ціни майна (частина перша статті 49 Закону України «Про іпотеку»?»

Відповідно до ч.3 ст.19 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», "

«3. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

….».

На мій погляд, буквальний зміст наведеної норми [ст. 19 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»] передбачає, що термін «стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, …, крім випадків … перебування майна на стадії продажу» охоплює «залишення за собою предмету іпотеки за початковою ціною шляхом заліку своїх забезпечених вимог в рахунок ціни майна», що передбачене ч.1 ст.49 Закону України «Про іпотеку». Адже «залишення майна за собою» - це саме «стягнення», що відбувається «після оприлюднення інформації про продаж».

Науковий висновок: Щодо використання фермерським господарством земельної ділянки, наданої у постійне користування фізичній особі – засновнику (члену) господарства (науковий висновок для Великої Палати ВС д.ю.н., проф. Мірошниченко А.М.)

Вважаю, що віднайти мотиви, які б виправдали відхід від буквального розуміння цього правила, неможливо.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст