Головна Блог Аналітична стаття Статті Наукова павутина: судді, слідчі, поліціянти, які захистили дисертації під керівництвом Олега Татарова

Наукова павутина: судді, слідчі, поліціянти, які захистили дисертації під керівництвом Олега Татарова

07.03.2024
Переглядів : 3169

Заступник директора Державного бюро розслідувань, ексдепутат від проросійської ОПЗЖ, очільник поліції Київщини, суддя у справі настоятеля Києво-Печерської лаври Павла, ексочільник Полтавської облпрокуратури та десятки інших правоохоронців.

Що може об'єднувати цих людей? hromadske знайшло спільний знаменник. Усі вони захищали свої кандидатські роботи під керівництвом заступника керівника Офісу президента Олега Татарова.

У грудні 2023-го hromadske оприлюднило резонансне розслідування про неоднозначну біографію, скандали та майно Анатолія Щадила керівника поліції Київської області.

Тоді з’ясувалося, що 2016 року Щадило захистив дисертацію під науковим керівництвом Олега Татарова. Проте тісний зв’язок між ними зберігся й через 8 років.

«Він підтримує з ним дуже-дуже теплі стосунки. Коли ми ще спілкувалися, він мені казав: “Ось мені тут задачі Татаров з Офісу президента ставить — щось там робить”. Він прямо називав прізвище Татарова: “От Татаров, я не можу його підвести, от я повинен зробити”», — так характеризував стосунки Анатолія Щадила, який у 2020-2023 роках був очільником поліції Дніпропетровської області, з Олегом Татаровим його колишній підлеглий Сергій Лукашов.

Ми знайшли всіх, хто захищав дисертації під керівництвом або опонуванням Олега Татарова за період після 2014 року, коли він пішов із влади, та до серпня 2020-го, коли повернувся до влади вже як заступник керівника Офісу президента. Тут нас чекала справжня несподіванка: понад 50 науковців із шести вишів, більшість з яких із блискучими кар’єрами в правоохоронній системі, значущими посадами просто зараз та гучними кейсами, про які говорила вся країна.

Справа Стерненка

Чому призначення Татарова в Офіс президента було скандальним? А тому, що під час Революції гідності, саме в розпал Майдану, він працював заступником начальника Головного слідчого управління МВС під керівництвом Віталія Захарченка і дозволяв собі отакі репліки щодо протестувальників:

«Деякі із загиблих мають поранення в потиличну частину голови, що дає можливість стверджувати, що постріли робили поруч з особами, які були серед мітингувальників».

Простіше кажучи, майданівці стріляли самі в себе… Після перемоги Майдану Татаров із системи змушений був піти. Займався науковою діяльністю і подався в адвокати. Мав дуже цікавий список клієнтів.

Наприклад, представляв у суді інтереси дружини одного з нападників Сергія Стерненка — Ірини Кузнецової. Чоловік загинув під час нападу, і саме Татаров подавав клопотання про оголошення активісту підозри в умисному вбивстві та закінченому замаху на вбивство двох осіб. Остання стаття передбачає покарання аж до довічного ув’язнення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст