Головна Блог Аналітична стаття Статті Налетай, подешевело! Сколько стоит земля под мораторием

Налетай, подешевело! Сколько стоит земля под мораторием

25.07.2019
Автор:
Переглядів : 2268

Несмотря на законодательный запрет, в Украине бойко торгуют аграрной землей. Автор проанализировал более пять тысяч онлайн-объявлений о продаже паев и обнаружил ряд факторов, влияющих на стоимость земли (укр), сообщает epravda.com.ua

В Україні заборонено торгувати аграрними землями — діє мораторій (відтермінування) на здійснення операцій купівлі та продажу ріллі. Землі під мораторієм чимало: 96% сільськогосподарських земель України або 41 млн га. Три чверті з них — це земельні частки (паї), які належать людям.

Українські політики часто кажуть, що, продовжуючи мораторій на торгівлю сільськогосподарською землею, вони відповідають на запит суспільства. Схоже, це правда: згідно з опитуванням групи "Рейтинг", 72% населення виступають проти продажу землі. Не виключено, що саме політики сформували цей запит.

Багато партій критикують зняття мораторію, щоб отримати підтримку на виборах. Це питання, наприклад, досліджували у Київській школі економіки. Чи означає це, що земля під мораторієм не продається?

Дослідити, скільки землі продають громадяни, у яких регіонах і за якою ціною, непросто: прозорого ринку в Україні нема. Отримати відповіді на ці питання автору допомогла платформа онлайн-оголошень OLX.

Оскільки за законом купівля та продаж паїв неможливі, у цій статті під продажем землі маються на увазі напівлегальні способи зміни права власності на земельні ділянки. Детальніше про них можна прочитати тут і тут.

Оголошення — лише вибірка із загальної пропозиції тіньового ринку землі. Оцінити його розміри неможливо, тому викладені дані не є репрезентативними. Єдиний спосіб побачити повну картину — легалізувати ринок.

Скільки і де пайової землі продають українці

За розрахунками VoxUkraine, на сайті OLX виставлено на продаж 52,4 тис га пайової землі. Це менше 1% паїв, які обліковує Держгеокадастр (27,7 млн га).

В яких областях найбільше пропозиції землі, га

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст