Головна Блог Новини Міжнародні і національні правові інструменти є на сьогодні неефективними для стягнення збитків з росії - Ірина Мудра

Міжнародні і національні правові інструменти є на сьогодні неефективними для стягнення збитків з росії - Ірина Мудра

03.06.2022
Переглядів : 1578

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра в інтерв'ю розповіла про міжнародний напрям роботи Мін'юсту.

– Вас призначено заступницею Міністра юстиції. Чим плануєте займатися?

– Мені доручено очолити міжнародний напрям Мін’юсту. Загалом, моя майбутня діяльність спрямована на забезпечення міжнародно-правового співробітництва, організації та ефективної співпраці з міжнародними організаціями, з судовими та арбітражними органами, створення дієвих механізмів відшкодування репарацій від країни-агресора.

Згадайте новину: А взагалі чи розповсюджується дія права Гааги та права Женеви на агресора росію ....?

– Міжнародне співробітництво – досить широке поняття. На яких саме напрямах діяльності Ви плануєте зосередитись?

– Перш за все, сюди включається міжнародно-правове співробітництво. Зокрема:

  • забезпечення дотримання і виконання взятих за міжнародними договорами зобов’язань у сфері правових відносин та правової допомоги у цивільних і кримінальних справах, у галузі міжнародного приватного права;
  • здійснення правової експертизи проєктів міжнародних договорів, стороною яких є Україна, та нормативно-правових актів, пов’язаних з міжнародними договорами;
  • оцінка законодавства в частині відповідності зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу.

Великим напрямом буде організація забезпечення представництва інтересів України як Держави до державних органів та відомств під час врегулювання спорів і розгляду справ за участю Держави та державних органів в іноземних судах і арбітражах.

Окремим, новим як для нашої країни загалом, так і для Мін’юсту зокрема, буде напрям реалізації санкційної політики, діяльність якого буде спрямована на ефективне впровадження санкцій, застосованих до фізичних та юридичних осіб, які своїми діями створили загрозу національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, або значною мірою сприяли, в тому числі шляхом фінансування, вчиненню таких дій іншими особами, та вилучення активів таких осіб у дохід держави з метою відшкодування збитків, завданих агресором.

Як відомо, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про визначення Мін’юсту головним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції.

Згадайте новину: Україна має використати досвід Кувейту зі стягнення репарацій з росії і не відмовлятися від майнових претензій за Крим і Донбас, - Олена Зеркаль

– Розкажіть детальніше про новий напрям – реалізація санаційної політики. У чому полягатиме відповідна діяльність?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст