Головна Блог Аналітична стаття Статті Медична реформа: інструкція з використання

Медична реформа: інструкція з використання

03.01.2018
Автор:
Переглядів : 2103

Президент України підписав закон, що дав старт медичній реформі. DW зібрала основну інформацію про те, як українці отримуватимуть медичну допомогу після її запровадження.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. "Ухвалення рішення про підписання закону про держгарантії медобслуговування населення, чесно кажучи, складне. Для мене як президента це рішення непросте. Проте я ухвалив рішення його підписати. Я підтримую необхідність реформ у сфері охорони здоров'я, важливість дотримання права кожного українського громадянина на якісну медичну допомогу", - наголосив Порошенко 28 грудня. Він додав, що звернувся до уряду з проханням розробити низку заходів у рамках закону.

Згадайте новигну: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»

Верховна Рада під час обговорення та ухвалення закону також приймала непросте рішення. З початкових чотирьох законопроектів медичну реформу "спресували" до двох, і вважалось, що документ № 6327 мав визначальне значення, адже саме у ньому закладались нові принципи медичної реформи.

Розгляд цього законопроекту супроводжувався значним спротивом з боку профільного парламентського комітету та галузевих профспілок. Між першим та другим читаннями народні депутати запропонували 893 поправки. За словами виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, пропозиції парламентарів могли знівелювати суть реформи. Утім, більшість з них народними депутатами схвалена не була, і, на думку експерта з реформи системи охорони здоров'я "Реанімаційного пакету реформ" Олександра Ябчанки, ухвалені зміни не гальмують початок реформи, зберігаючи її основні принципи. Остаточно, у другому читанні, парламент дав медичній реформі зелене світло 19 жовтня 2017 року.

У тому, як відтепер українці отримуватимуть медичну допомогу.

Чи треба платити страхові внески?

Попри той факт, що відтепер медичні послуги формально надаватимуться на страховій основі, жодних додаткових відрахувань через це українці не робитимуть. Завдяки реформі буде створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ), що фактично виконуватиме роль страховика. Гроші на покриття видатків надходитимуть до цієї фінансової організації з державного бюджету. Фактично ті податки, які сплачують громадяни України, і будуть своєрідними "страховими внесками", які підуть на їхнє медичне обслуговування. За даними міністерства охорони здоров'я, у 2016 році кожен українець сплатив на медицину через податки в середньому 1764 гривень.

Звернутися до профільного спеціаліста після запровадження реформи можна буде лише після призначення сімейного лікаря

Пользуйтесь консультацией: Пенсионная реформа: что мы получили в итоге

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст