Головна Блог Новини Легалізація криптовалюти. Які країни узаконили цифрові гроші та яка ситуація в Україні

Легалізація криптовалюти. Які країни узаконили цифрові гроші та яка ситуація в Україні

13.05.2024
Переглядів : 1080

Криптовалюти активно використовують по всьому світу для інвестицій та здійснення платежів. Цифрові гроші наразі легалізовані у багатьох країнах. Водночас правила їх регулювання впроваджуються повільно через низку ризиків.

Більше про те, в яких країнах офіційно дозволена криптовалюта та що відомо про її легалізацію в Україні, – в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці використовувалися: публікації Coingecko, Investopedia, WhiteBIT, інформація Wikipedia, заява першої заступниці голови Нацбанку України Катерини Рожкової.

Зміст:

  • Які країни легалізували криптовалюту
  • Де криптовалюта під забороною
  • Чи дозволено використовувати криптовалюту в Україні

Аналізуйте судовий акт: Bitcoin є грошовим сурогатом, який не має забезпечення реальної вартості, а тому стягнути криптовалюту з боржника неможливо (№ 753/599/16-ц від 24.03.2016)

Які країни легалізували криптовалюту

Більшість країн світу визнають законність криптовалюти. За даними профільного порталу CoinGecko, на кінець 2023 року понад 60% держав легалізували використання цифрових грошей. Серед лідерів – європейський регіон.

Проте не у всіх країнах використання біткоїна чи інших видів віртуальних грошей врегульовано законодавством. Особливостями криптовалюти є анонімність та децентралізація, що ускладнює правовий процес.

Як платіжний засіб біткоїни приймають у Сальвадорі. Це була перша країна, що повністю інтегрувала криптовалюту в фінансову систему. З 7 вересня 2021 біткоїн є платіжним інструментом з автоматичною конвертацією в долари США.

У 2022 році Центральноафриканська Республіка (ЦАР) також визнала біткоїн офіційним платіжним засобом, проте навесні 2023-го скасувала це рішення. Причинами називали високий рівень бідності, проблеми з наявністю інтернету в населення й обмежений доступ до електрики.

Європейський Союз розробив та ввів у червні 2023 року регулювання Markets in Crypto assets (MiCА), що контролює випуск та надання послуг, пов’язаних з криптоактивами на всій території ЄС. Євросоюз визнає біткойн та інші криптовалюти криптоактивами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст