Головна Блог Аналітична стаття Статті Керування автомобілем у стані сп’яніння: чому винний не завжди отримує покарання

Керування автомобілем у стані сп’яніння: чому винний не завжди отримує покарання

01.01.2017
Автор:
Переглядів : 33494

Як відомо більше двох місяців тому 27 липня 2016 р. набули чинності зміни Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУПАП), якими в кілька разів збільшено штрафи, наприклад, за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого спяніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Однак, наявність самої лише можливості притягнути до відповідальності особу, яка керує автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, ще не означає її повноцінну реалізацію на практиці. Тобто, не завжди той, кого поліцейські спіймали п’яним за кермом, отримає покарання.

У цій статті автором проаналізовані окремі випадки, коли особу не було притягнуто до відповідальності за керування автомобілем в нетверезому стані. В ній, за результатами аналізу окремих найбільш типових прикладів із судової практики, наводяться міркування стосовно того в якій частині КУПАП необхідно вдосконалити.

Вспомните новость: Пьяный бизнесмен Тейтельбаум на Rolls-Royсe, нахамил полицейским и заплатит 10 тысяч штрафа

Про заборони

Згідно ст. 130 КУПАП громадянина може бути притягнуто до адміністративної відповідальності, якщо він:

– керував транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;

– передав керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

– відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Тобто, за будь-яке (хоча б навіть одне) зі вказаних порушень особа має бути покарана.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст