Головна Блог Аналітична стаття Статті Ілюзія ринкової вартості товарознавчих експертиз

Ілюзія ринкової вартості товарознавчих експертиз

27.11.2018
Переглядів : 2325

- За що він заряджав такі гроші?

- За погані сни…

Уільям Гібсон, Нейромант

Дослідження достовірності судової товарознавчої експертизи неможливо провести при односторонньому спогляданні – шляхом прямих логічних умовиводів експертизи вцілому. Необхідно фрагменту вати об’єкт дослідження на певні блоки. В цьому ессеї розглянемо характеристики об’єкту оцінки товарознавчої експертизи через призму бази ринковової вартості.

Обвинувальний нахил кримінального процесу закладений вже у «Науково-методичних рекомендаціях з питань підготовки і призначення судових експертиз». Питання «Яка вартість об’єкту?» несе в собі не тільки постановку задачі дослідження, а й елемент складу злочину, що є предметом доказування, оскільки вже є фактичним вибором бази оцінки – ринкової вартості.

Якщо по злочинам проти власності у відношенні особистого майна фізичних осіб це так і є (у більшості випадків), то у відношенні т.з. господарських злочинів картина зовсім неоднозначна.

Зазвичай, у господарських відносинах, вибір бази оцінки передує укладанню договору на проведення оцінки майна. З точністю до навпаки у кримінальному процесі - експерт не бере участь у виборі бази оцінки, натомість слідство вибирає базу оцінки самостійно, на свій розсуд. А відтак ставить класичне питання – яка вартість (читай – ринкова вартість)?

Для ясності зазначимо – оцінка вартості (ринкової вартості) при будь яких методиках арифметично дає найбільшу величину у цифровому вираженні у порівнянні з неринковими видами вартості.

Звісно, експерт має право вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання. Але це право, а не обов’язок експерта – як прямо вказано в законі і як це сприймає практика. Хоча в науковій літературі і побутує думка, що це прямий обов’язок експерта – годі сподіватися, що експерт зазначить у висновку про невірно обрану базу оцінювання. Отже дослідження достовірності висновку лягає на плечі сторони захисту.

Основними завданнями товарознавчої експертизи є, зокрема, визначення вартості майна. В той же час, у разі коли у ухвалі суду не зазначається вид вартості, який повинен бути визначений у результаті оцінки, визначається ринкова вартість (ч. 3 п.3 НС1)

До орієнтовного переліку вирішуваних питань належить питання «Яка вартість об’єкту дослідження?» (п. 1.3 – Рекомендації). Таким чином, знов таки маємо справу із ринковою вартістю, що часто призводить до трагічних обвинувачень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст