Головна Блог Аналітична стаття Статті “Ігри” з державою, або як взяти в оренду державне майно

“Ігри” з державою, або як взяти в оренду державне майно

11.10.2018
Переглядів : 8080

Важко відшукати місто в Україні, де б не впадали в око напівзруйновані приміщення та занедбані території навколо них. На перший погляд вони нікому не потрібні, але це тільки так здається, бо більшість з них - об’єкти державної власності. Буває, знаходяться диваки – підприємці чи звичайні громадяни, що мають на меті не тільки (і не стільки) власне збагачення, а і більш гідні цілі, як то збереження культури та історії рідного міста. І, навіть в такому випадку, держава не готова до двосторонніх відносин на взаємовигідних умовах.

Необхідно усвідомлювати, що процедура передачі в оренду таких об’єктів досить тривала і містить певне «підводне каміння». Бажано враховувати ці застереження ще до свого першого кроку на зустріч співпраці з державою.

Процес передачі в оренду нерухомого майна регулюється Законом України «Про оренду державного та комунального майна», Постановою КМУ № 786 від 04.10.1995 «Про Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу», Постановою КМУ № 906 від 31.08.2012 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди державного майна»; Наказом Фонду державного майна України від 31.12.2015 № 2075 «Про затвердження Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності» тощо.

Якщо Вам «сподобалось» приміщення, спочатку необхідно встановити, в якій установі воно перебуває на балансі, надіславши запит до регіонального відділення Фонду державного майна України (далі – «фонд») або до органів місцевого самоврядування. Саме балансоутримувач дає згоду на оренду та володіє всіма необхідними документами на приміщення. Доцільним буде визначити наміри балансоутримувача. Чи не планує він передати приміщення на приватизацію або використовувати його задля власних потреб. Якщо цього не визначити відразу, можна марно витратити час, оскільки без згоди органу управління, процедура передачі в оренду державного майна буде зупинена.

Також, слід врахувати, що деякі об’єкти представляють собою пам’ятки архітектури, тому передача таких приміщень в оренду погоджується з органом охорони культурної спадщини.

Процедура передачі в оренду нерухомого майна державної форми власності складається з наступних етапів:

Перший – подання заяви до фонду. Заява подається в довільній формі, але в ній обов’язково зазначається наступна інформація щодо орендованого майна:

- повне найменування;

- адреса розташування, площа, яку заявник має намір взяти в орендне користування, узгоджена з відповідним балансоутримувачем;

- найменування балансоутримувача, мета використання та термін, на який заявник має намір взяти в орендне користування відповідне державне майно;

- ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичних осіб.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст