Головна Блог Аналітична стаття Статті І до ворожки не ходи: майбутнє юридичної професії

І до ворожки не ходи: майбутнє юридичної професії

19.09.2016
Автор:
Переглядів : 6348

Без сумніву, футурологія є наукою неточною, але від цього вона не стала менш цікавою та захопливою. Хто у своєму житті не побажав би відкрити завісу таємничості майбутнього? Це могло б допомогти, якщо не уникнути помилок та прорахунків на своєму життєвому шляху, то хоча б бути готовим до них. Особливо така ситуація стосується ведення бізнесу. Якщо знаєш, які виклики для професійної діяльності готує мінлива економіка й суспільство, що постійно розвивається та змінює свої потреби, то можна швидко адаптувати формат свого бізнесу та себе як професіонала і залишитись у виграші. Звичайно, передбачити абсолютно всі зміни, події та перспективи розвитку галузі або професії неможливо, але сформувати певну «дорожню карту», відштовхуючись від аналізу поточної ситуації, можна спробувати.

Саме так і зробила асоціація соліситорів Англії та Уельсу (далі – The Law Society), опублікувавши доповідь, присвячену майбутньому юридичної професії. Висновки, наведені в доповіді, організація зробила на основі огляду й аналізу професійної літератури, круглих столів, конференцій та інших профільних заходів на відповідну тематику, а також інтерв’ю з експертами галузі та репортажів з «екскурсій» в юридичні фірми.

Вспомните новость: Вся правда о рекламе юридических услуг

В результаті, була опублікована змістовна доповідь, в якій The Law Society представила свої висновки стосовно можливого «образу» юридичної професії у 2020 р. Отже, згідно з результатами дослідження, існує 5 основних факторів, що здійснюватимуть вплив на юридичну професію через 4-5 років:

  • світове та національне бізнес-середовище, глобалізація;
  • спосіб придбання клієнтами юридичних послуг;
  • технічний прогрес та інновації, що будуть використовуватися ринком;
  • нові гравці на ринку та нові види конкуренції;
  • політичні рішення і програми, що регулюють рівень доступу до правосуддя.

Всі ці фактори, згідно з даними дослідження, не є ізольованими одне від одного, а працюють взаємопов'язано і впливатимуть на майбутнє юридичного ринку консолідовано.

Найбільш відчутно на роботі юристів, на думку авторів дослідження, вплине технічний прогрес, що розвивається надзвичайно стрімко. Пощастить тим, хто зможе його наздогнати чи навіть «йти в ногу». Інформаційні технології, а також тотальна автоматизація юридичного ринку підуть на користь і юридичним фірмам, і їхнім клієнтам. Англійські дослідники відзначають, що завдяки новітнім технологіям, серед яких big data, автоматизоване складення документів, онлайн-правосуддя, штучний інтелект, вартість юридичних послуг зменшиться. Абсолютно солідарним з ними в цьому плані виявися ще один британець, автор книги «Юристи майбутнього», професор Оксфордського університету Річард Саскінд. У своїй праці він зазначає, що хоча в найближчому майбутньому комп’ютери не замінять суддів, але судді можуть ефективно розподілити свої обов'язки між сторонніми виконавцями. «Рано чи пізно спори будуть вирішуватися за допомогою віртуальних судів або так званого «онлайнового правосуддя». Широке, повсюдне поширення новітніх технологій покладе край традиційній юридичній практиці», – пише Саскінд.

Україна сьогодні також не стала винятком в плані технологізації юридичних послуг, а це говорить про те, що «пророцтво» британців має всі шанси збутися. Мобільні додатки для юристів, онлайн-конструктори договорів, аналітичні онлайн-платформи, смарт-офіси юридичних фірм – все це вже активно функціонує в правовому житті нашої країни.

Клієнт завжди…

Ще один фактор, що суттєво вплине на юридичну професію в майбутньому, який відзначили в The Law Society, – це взаємовідносини «клієнт-юрист». Так, представники бізнесу в майбутньому намагатимуться отримати юридичні послуги більш високої якості, але за нижчу ціну, вимагатимуть прозорішої політики ціноутворення. Така ситуація пов’язана з економічною кризою у світі. Про цю ж тенденцію писав і Саскінд. За його словами, зараз триває пошук менш затратних та більш ефективних способів надання послуг. І велика роль в цьому процесі у Великобританії належить альтернативним бізнес-структурам (ABS) – організаціям нового типу, що надають юридичні послуги. Відповідний закон про ABS був прийнятий в Британії у 2007 р., він дозволяє не юристам ставати партнерам юридичної фірми. Саскінд не виключає, що у найближчі роки інші країни візьмуть приклад з його батьківщини.

Також важливу роль для юрфірм у взаємовідносинах з клієнтами відіграватиме вміння правильно продати послугу. Адже, на переконання дослідників, вибагливість клієнтів надалі зростатиме, вони будуть готові платити лише за персоналізований і прозорий сервіс, що підлаштовуватиметься під їхні індивідуальні потреби.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст