Головна Блог Аналітична стаття Статті Разиграєва Наталя: "Як захистити права від Інтернет-порушень"

Разиграєва Наталя: "Як захистити права від Інтернет-порушень"

12.04.2019
Переглядів : 4451

Популярність Інтернет-ресурсів та соцмереж, крім позитивних моментів, призвела до зростання кількості порушень прав інтелектуальної власності, поширення недостовірної та конфіденційної інформації, продажу контрафактних товарів тощо.

При цьому специфіка Інтернету полягає в тому, що інформація в ньому може швидко поширюватись на багатьох ресурсах, змінюватись та видалятись. Тому виникають питання – що робити, якщо в мережі про Вас поширили недостовірну інформацію, незаконно привласнили Ваші твори чи торговельні марки, продали неякісний товар? Як доказати факт розміщення контенту, зокрема, аудіо-, відео-файлів, станом на певний момент часу в мережі? Як доказати першість використання торговельної марки, унікального контенту на новоствореному веб-сайті – якщо конкуренти оспорюють Ваше авторство? Як встановити власника ресурсу, на якому розміщено інформацію, що порушує Ваші права, власника YouTube-каналу, сторінки в соцмережі? Куди звертатись для захисту своїх прав? Ці запитання постають при виникненні онлайн-інцидентів.

По-перше, необхідно здійснити фіксацію змісту веб-сторінки, що порушує Ваші права. При первісному розміщенні контенту на власному веб-сайті бажано здійснити фіксацію змісту останнього – в майбутньому, у разі виникнення спірної ситуації, це може стати доказом Вашого авторства. І, по друге, встановити особу порушника (власника веб-сайту) для пред'явлення йому претензії чи позову. Тобто, постає питання збору належних, допустимих та достатніх доказів для можливості ефективного захисту порушених прав.

Власником веб-сайту може бути володілець облікового запису, який встановлює порядок і умови використання веб-сайту, а за відсутності доказів іншого – реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до веб-сайту, і (або) отримувач послуг хостингу.

Згідно із ч. 11 ст. 52-1 Закону України "Про авторське право і суміжні права" власники веб-сайтів зобов’язані розміщувати на власних веб-сайтах та/або в службі WHOIS ("хто є хто") достовірну інформацію про себе або контактну інформацію для оперативного зв’язку.

Проте, на "прозорих веб-сайтах", як правило, розміщують повну інформацію про їх власників, а веб-сайти, на яких розміщується "спірна інформація", як правило, взагалі не містять цієї інформації. Крім того, з метою ускладнення процедури встановлення особи порушника, для останніх реєстрація доменних імен та замовлення послуг хостингу здійснюється, як правило, за кордоном.

Прикладом встановлення в досудовому порядку власника веб-сайту, пред'явлення йому позову та доведення факту розміщення спірної інформації в мережі Інтернет, є рішення Брусилівського районного суду Житомирської області від 13 лютого 2019 року по справі № 275/944/18 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80251940), яким визнано недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію інформацію, поширену в мережі Інтернет на веб-сайті "Новости без границ" http://kordon.org.ua/ та зобов'язано спростувати недостовірну інформацію у спосіб, ідентичний способу її поширення, шляхом опублікування в мережі Інтернет на сайті http://kordon.org.ua/ під заголовком "Спростування" тим же шрифтом на тому ж місці шпальти, де міститься стаття, вступну та резолютивну частину даного судового рішення. Судом було встановлено, що власником веб-сайту є реєстрант доменного імені kordon.org.ua. Також, суд переконався в наявності такого веб-сайту та зазначеної статті відносно позивача, переглянувши цей доказ у відповідності до вимог ст. 100 ЦПК України.

А якщо в досудовому порядку неможливо встановити власника веб-сайту?

Така ситуація може мати місце, зокрема, внаслідок нерозкриття відповідних даних реєстратором доменного імені та/або хостинг-провайдером з посиланням на норми законодавства про захист персональних даних або комерційну таємницю. В цьому разі відповідні дані можуть бути витребувані в судовому порядку.

Так, ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 21 вересня 2018 року по справі № 465/5352/18 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76602654) задоволено клопотання позивача про витребування від реєстратора доменного імені відомостей про реєстранта доменного імені та від хостинг-провайдера веб-сайту даних про отримувача послуг хостингу щодо розміщення програмного забезпечення веб-сайту на спеціалізованому веб-сервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет, оскільки, зазначена інформація необхідна для залучення співвідповідача та у зв'язку з неможливістю отримання такої інформації в досудовому порядку.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 26 лютого 2019 року по справі № 522/17791/16-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80110039) задоволено клопотання позивача про витребування у реєстратора доменного імені http://izvestia.kiev.ua даних про реєстранта цього доменного імені та даних про володільця облікового запису, що використовується для розміщення веб-сайту: http://izvestia.kiev.ua у мережі Інтернет, оскільки суд вважає, що відомості, які представник позивача просить витребувати, стосуються предмету спору, та є такими, що необхідні суду для з'ясування всіх обставин справи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст