Головна Блог Новини Хабар у вигрібній ямі. ВАКС вирішив, що доказів проти судді Лисюка більш, ніж достатньо

Хабар у вигрібній ямі. ВАКС вирішив, що доказів проти судді Лисюка більш, ніж достатньо

04.04.2023
Переглядів : 16422

Вищий антикорупційний суд визнав винним в одрежанні хабара Олександра Лисюка, виконуючого обовʼязки голови Баришівського районного суду Київської області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 27 березня.

У вересні 2017-го юрист Максим Святненко подав до Баришівського суду два позови в інтересах своїх клієнтів. Перший – про стягнення з 1,3 млн грн боргу. Другий – про стягнення з ТзОВ «Лубенське шляхово-будівельне управління» 11 млн грн. У коридорі суду він зустрів голову суду Олександра Лисюка. Суддя поцікавився, чому той прийшов, а, почувши відповідь, пояснив, що позови будуть розподілені на нього, адже того дня на роботі, окрім нього, був лише один суддя, який саме перебував у нарадчій кімнаті. Потім Лисюк нібито сказав, що для задоволення цих позовів потрібно заплатити 10-15% від ціни позову.

Згадайте новину: Знову про кандидата Киву та жомову яму - перша практика стягнення необґрунтованих активів чиновників в дохід держави

Після цієї розмови юрист заявив в СБУ про намір судді Лисюка отримати хабар.

Загалом, як переконався суд із матеріалів справи, Лисюк тричі висловив прохання неправомірної вигоди. Вперше в коридорі Баришівського суду, кажучи про 10-15% від ціни позову. Потім через два тижні, коли попрохав 2 500 – 3 000 доларів за першою справою і 500 тисяч грн за другою. Наприкінці вересня Лисюк підтвердив попередні домовленості та сказав, що потрібно надати 2 тисячі доларів за ухвалу про забезпечення другого позову та накладення арешту на майно. Того ж дня на подвірʼї суду юрист начебто передав 2 500 доларів, які суддя поклав у внутрішню кишеню піджака. А після цього Лисюк пішов до внутрішнього двору, озирнувся по сторонам, дістав гроші з кишені та, присівши, поклав їх на деревʼяну дошку, яка накривала вигрібну яму, а зверху поклав накриття чорного кольору. Потім встав та повернувся у приміщення суду.

Незадовго після цього Лисюка затримали і під час особистого обшуку не знайшли переданих грошей. Правоохоронці почали шукати хабар у будівлі суду і на подвірʼї. Працівник СБУ знайшов схованку – підняв накриття погрібної ями, побачив гроші та покликав детективів НАБУ і понятих.

Спілкування щодо неправомірної вигоди підтверджувалося записами негласних слідчих (розшукових) дій. Лисюк запитував Святненка про його винагороду як юриста: «Ну скільки ти своїх закладаєш?». Той відповів, що він у межах 5% бере з таких сум за свою роботу, і це приблизно виходить 2 500 доларів США. Лисюк відповів: «Ну, візьми заклади і мені так само». Святненко перепитав: «Також десь дві з половиною?», на що Лисюк відповів ствердно, а далі доповнив: «Я думаю дві з половиною, три заклади, я думаю це нормально». З приводу другого позову, то Лисюк сказав: «Хай мільйон на двох дають», маючи на увазі суму в гривнях.

Сам Лисюк визнав, що погодився на пропозицію неправомірної вигоди, але заперечував, що отримав гроші. Він стверджував, що не клав долари у вигрібну яму, а лише перевіряв її наповненість. Але, на думку суду, ця версія є сумнівною і спростовується іншими доказами.

Версія захисту про те, що гроші до вигрібної ями підкинули правоохоронцями, видалась суддям нелогічною з точки зору їх тривалих пошуків. Крім того, це суперечило іншій версії захисту, а саме що у кабінеті Лисюка в його портфель підкинули ще 5 500 доларів. Обвинувачений не визнав, що ці гроші належать йому. На думку суду, логічніше в даному випадку правоохоронцям було підкинути хабар саме в кабінет, а не показово їх шукати на території суду.

Згадайте новину: Адвокат "сдав" суддю Володимира Пʼятковського і таким чином не "присів" до буцигарні за посередництво у хабарі

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст