Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Гарантии адвокатской деятельности: ЕСПЧ назвал ключевые решения

Гарантии адвокатской деятельности: ЕСПЧ назвал ключевые решения

12.02.2018
Переглядів : 5899

Статья 8 Конвенции о защите прав человека и основных свобод защищает не только конфиденциальность любой «корреспонденции» между лицами, а предполагает усиленную защиту обмена информацией между адвокатами и клиентами.

Европейский Суд по правам человека опубликовал аналитический обзор практики «Привилегии юридической профессии», содержащий ряд решений относительно прав адвокатов гарантий адвокатской деятельности в понимании Конвенции основных прав и свобод.

В частности, приведены заявления в суд и принятые решения, согласно которым установлено нарушение Конвенции при перехвате сообщений, прослушивании и тайном надзоре (перехват информации, которой обмениваются адвокатов и клиент), мониторинга телефонных линий юридических компаний, тайном наблюдении за юристами и правозащитниками, а также признаны ограничения относительно разглашения секретной информации защитникам и права на справедливый суд.

В обзоре также приводятся решения относительно обысков и выемок документов в офисах и квартирах адвокатов в нескольких европейских странах, в частности во Франции.

Украинский перевод документа осуществили первый проректор Высшей школы адвокатуры Александр Дроздов и помощник первого проректора Высшей школы адвокатуры Елена Дроздова.

ТЕМА: ДФС: ФОП не може здійснювати адвокатську діяльність, а щодо доходів отриманих від адвокатської діяльності спрощена система оподаткування не застосовується (від 21.03.2017 № 3782/К/99-99-13-02-03-14)

Розкриття банківських документів у кримінальних провадженнях

Бріто Ферріньо Бексіга Вілла-Нова проти Португалії 1 грудня 2015 року

Заявник у цій справі скаржилася, що її банківські виписки були переглянуті в ході кримінального провадження у зв'язку з податковим шахрайством, порушеного проти неї. Вона стверджувала про порушення правил професійної конфіденційності, обов'язкових для неї через її професію адвоката.

Беручи до уваги відсутність процесуальних гарантій та ефективного судового контролю за скаргами, Суд вирішив, що влада Португалії не змогла встановити справедливий баланс у цій справі між вимогами загального інтересу та вимогами захисту права заявника на повагудо її приватного життя. Відповідно Суд постановив, що було порушення статті 8 Конвенції. Суд зазначив, зокрема, що перегляд банківських виписок заявника становив втручання у її право на повагу до професійної таємниці, яка належить до сфери приватного життя. Він також зазначив, що провадження щодо скасування професійної таємниці було проведено без участі заявниці, яка в свій час не змогла подати свої заперечення. Крім того, і всупереч вимог внутрішнього законодавства, в ході цього процесу не було витребувано думки Спілки юристів. Суд також встановив, що не була виконана вимога ефективного контролю, передбачена статтею 8 Конвенції.

Перехоплення повідомлень, прослуховування телефону та таємний нагляд

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст