Головна Блог Новини Франція – не Україна. Що показав вирок голові МВФ К.Лагард

Франція – не Україна. Що показав вирок голові МВФ К.Лагард

25.12.2016
Переглядів : 976

Буквально днями французький суд визнав колишнього міністра фінансів країни, а зараз главу Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард винною в халатності при виконанні своїх міністерських повноважень ще в 2007 році.

До цього процесу було прикута увага всього світу. Хоча б тому, що на її нинішній посаді від Крістін Лагард безпосередньо залежить одужання світової економіки. Зміна глави МВФ (а в разі обвинувального вироку вона була неминучою) здатна змусити всіх понервувати.

У чому ж звинувачували главу МВФ? Дев'ять років тому вона погодила передачу справи на розгляд арбітражної комісії, тобто, на думку обвинувачів, сприяла виділенню компенсації підприємцю Бернару Тапі в розмірі 403 млн євро за майже десятирічне затягування виплати йому неустойки в 91,5 млн євро.

Вспомните новость: Главу МВФ Кристин Лагард отправляют под суд

Тапі на початку 1990-х продав свою компанію за посередництва французького держбанку Credit Lyonnais, а потім звинуватив банк в обмані. У 1996 році суд ухвалив рішення на користь бізнесмена, проте гроші йому так і не виплатили, що і призвело до нових вимог.

Спочатку Лагард підозрювали у перевищенні службових повноважень і співучасті в обманних діях.

Потім звинувачення змінили – на "халатність при виконанні службових обов'язків" за те, що вона, ухвалюючи рішення, діяла поспіхом і фактично позбавила державу шансів протистояти необґрунтованому витрачанню державних фінансів.

Рішення суду щодо Лагард було досить нестандартним, особливо з точки зору української практики. Підсудна визнана винною частково, лише по одному з двох звинувачень. Але і в такій ситуації вона не отримала жодного покарання – навіть мінімального штрафу.

Згадайте новину: Глава Світового банку назвав кращі і найбльш провальні реформи в Україні

Зрештою, Лагард практично вийшла сухою з води – за французькою системою вона взагалі не буде вважатися судимою.

Адвокати спрацювали на відмінно і залишилися задоволені рішенням, хоча, звісно ж, не були б і проти повного виправдання своєї клієнтки. В будь-якому разі, касацію вони подавати не планують.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст