Головна Блог Аналітична стаття Статті Фінансовий фейр-плей: досвід Манчестер Сіті

Фінансовий фейр-плей: досвід Манчестер Сіті

03.05.2022
Переглядів : 1400

Фінансовий фейр-плей: що, чому і для чого

У вересні 2009 року УЄФА затвердило концепцію фінансового фейр-плей (фінансової чесної гри) в футболі, а в червні 2010 року – прийняло першу редакцію правил. Така необхідність з’явилася тому, що фінансовий стан близько половини європейських футбольних клубів, навіть топових, був далекий від ідеалу, адже клуби витрачали в рази більше грошей, ніж заробляли.

Деякі клуби дедалі більше погрузали в кредитах, інші – мали багатих власників (як французький «ПСЖ» або англійський «Манчестер Сіті»). Але і для останніх все було далеко не так райдужно, як здавалося б: без власника клуб не зміг би далі функціонувати, адже ресурсів для компенсації витрат на заробітні плати гравцям (іноді далекі від адекватних), тренерам, медичне обслуговування, здійснення трансфертів тощо просто не було б.

Фінансовий фейр-плей запровадили для того, щоб поліпшити економічну та фінансову спроможність клубів, захистити права кредиторів, досягти дисципліни та раціональності у фінансах, заохотити клуби працювати на основі власних доходів та відповідально ставитися до витрат, працювати на довгострокову перспективу.

Втім, багато хто стверджував, що головною метою фінансового фейр-плей є обмеження фінансового «допінгу» від багатих власників клубів, який ставить клуби в нерівні умови.

Сутність фінансового фейр-плей зводиться до того, що клуби не повинні витрачати більше, ніж вони заробляють.

До витрат клубу включаються витрати на трансферти та виплати працівникам (включаючи заробітну плату), амортизація трансфертів, фінансові витрати, дивіденди. При цьому до витрат не включаються витрати на інфраструктуру, навчальні заклади або розвиток молоді. Наприклад, якщо витрати клубу на спорудження нового стадіону не покриваються доходами, правила фінансового фейр-плей у такому разі порушені не будуть.

Доходами клубу є доходи від телебачення, реклами, мерчандайзингу, розпорядження основними матеріальними фондами, продажу гравців, а також грошові призи.

За порушення правил фінансового фейр-плей до клубів застосовуються наступні види покарань:

- догана/попередження;

- штрафи;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст