Головна Блог Аналітична стаття Статті Енеїда: право на переклад у кримінальному процесі

Енеїда: право на переклад у кримінальному процесі

03.05.2018
Переглядів : 1616

Переклад процесуальних документів, та й переклад загалом під час слідчих дій, є суттєвим чинником у реалізації особами права на справедливий суд (fair trial), говориться на сайті blog.liga.net.

Енеїда: право на переклад

Патентований тлумач снів дід Кияшко в своїй фантазії не йшов далі трьох висновків: «далека дорога», «казенний дім» і «додому»

Юрій Збанацький, Єдина

Переклад у кримінальному процесі Греції

Переклад процесуальних документів, та й переклад загалом під час слідчих дій, є суттєвим чинником у реалізації особами права на справедливий суд (fair trial). Тому в рамках теми затриманих та засуджених громадян України у Греції за сприяння несанкціонованому переміщенню осіб торкнуся і цієї важливої теми.

Получився трохи важкуватий лонгрід, але що поробиш – тексти законів пишуться без гумору. Переклад статей є неофіційний і може використовуватись тільки для інформації.

Користуйтеся консультацією: Маніпуляції з перекладом в кримінальному процесі. Аналіз практики ЄСПЛ та національних судів від партнера юридичної компанії «КSG PARTNERS» Гори А.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 Кримінально-процесуального кодексу Греції (Kódikas Poinikís Dikonomías Greek Code of Penal Procedure, Greek Code of Criminal Procedure – надалі КПКГ), на будь якій стадії кримінального провадження орган слідства чи інша уповноважена особа повинна перевірити, чи знає/розуміє підозрювана/обвинувачена особа грецьку мову і чи потрібна їй допомога перекладача. Під уповноваженою особою слід розуміти слідчі судді, судді, сторона обвинувачення/прокурор тощо.

Перекладач має надаватися «без затримок», хоча закон не містить чітких термінів. Однак, як пишуть в коментарях до кодексу, на практиці перекладач таки надається «без затримок». Що поробиш - південна культура.

За рішенням уповноваженою особи переклад може здійснюватися за допомогою засобів комунікації – відеоконференції, телефоном, засобами мережі Інтернет. Слід зазначити, що у суді ця можливість технічно недоступна на практиці.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст