Головна Блог Аналітична стаття Статті Екзотичні можливості закриття кримінального провадження через несвоєчасне складання обвинувального акту та сплив строків досудового розслідування

Екзотичні можливості закриття кримінального провадження через несвоєчасне складання обвинувального акту та сплив строків досудового розслідування

05.11.2020
Переглядів : 29632

Обвинувачення звичайно вважає, що відкриття матеріалів кримінального провадження зупиняє строк розслідування. Запропонуємо іншу версію.

“Обвинувальний акт є процесуальним рішенням... яким завершується досудове розслідування,” 110.4 КПК (надалі за замовчуванням).

“Визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта... прокурор або слідчий за його дорученням зобов’язаний повідомити ...про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування,” 290.1.

Неможливо завершити розслідування без рішення, яким це розслідування завершується. Тобто, складання обвинувального акту має безпосередньо передувати відкриттю матеріалів.

“Досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР і закінчується ... направленням до суду обвинувального акта,” 3.1.5.

Тобто, досудове розслідування завершується складанням обвинувального акту (110.4) і закінчується направленням обвинувального акту до суду (3.1.5). Розумно вважати терміни “завершується” та “закінчується” синонімічними, а відповідні дії - одночасними. Проте, ніщо в КПК цього не вимагає.

Читайте статтю: Как донимать сторону обвинения на досудебном расследовании

“Строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня звернення до суду з обвинувальним актом,” 219.1. Вважаючи “направлення” (3.1.5) та “звернення” (219.1) синонімами, робимо висновок, що досудове розслідування “закінчується” (3.1.5) направленням до суду обвинувального акту в межах строку досудового розслідування.

Підсумуємо: обвинувальний акт має бути складений не пізніше відкриття матеріалів по 290, а направлений до суду - в межах строку досудового розслідування.

Складання обвинувального акту безпосередньо перед відкриттям матеріалів відповідає засадам ефективності кримінального провадження. “Розумними вважаються строки, що є об’єктивно необхідними для ... прийняття процесуальних рішень,” 28.1. Необхідними - тобто такими, що не можуть бути меншими; тобто, мінімальними. Оскільки після відкриття матеріалів проведення слідчих дій заборонено, то на момент відкриття матеріалів, у обвинувачення наявна вся інформація для складання обвинувального акту. Будь-який перебіг строку між цим моментом та складанням обвинувального акту буде зайвим, тому недопустимим.

“Одночасно з переданням обвинувального акта... до суду прокурор зобов’язаний під розписку надати їх копію,” 293.1. Що таке “одночасно”? Не за три години (184.2), а саме одночасно. Трохи раніше, ніж одночасно, щоб подати в суд розписку про отримання обвинувального акту (291.4.3).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст