Головна Блог Аналітична стаття Статті ЕКСПЕРТИЗА ДТП – СЛІДКУЙТЕ ЗА РУКАМИ

ЕКСПЕРТИЗА ДТП – СЛІДКУЙТЕ ЗА РУКАМИ

27.11.2023
Переглядів : 5795

Експертизи, що призначаються для з'ясування обставин ДТП, представляють для багатьох адвокатів таємницю за сімома печатками. Будучи в більшості своїй гуманітаріями, вони задовольняються думками і висновками, які їм пропонують експерти-автотехніки, і часом навіть не вникають в суть дослідницькій частині висновку. Точнісінько так чинять і багато суддів - вони теж юристи, а тому, в більшості своїй, дуже далекі від точних наук.

Проте, практика показує, що об'єктивне розслідування справ по ДТП, і вже тим більше професійне представництво інтересів приймаючих участь у ньому сторін, неможливо без знання основ тих методик, що використовують експерти. І навпаки: більш-менш серйозне володіння азами автотехнічних досліджень дає юристам найширші можливості для професійної самореалізації в «детепешній» області.

Автору цих строк довелося брати участь в «автомобільних» справах і в ролі слідчого, і в ролі адвоката, і в ролі керівника експертної організації. Накопичений досвід дозволяє досить відповідально і аргументовано стверджувати: до більшості кримінальних справ по ДТП (і проведених у них експертиз) може бути застосовано вислів одного з адвокатів, якого мені пощастило зустріти на своєму життєвому шляху, «Какая свадьба без баяна – какое дело без изъяна».

Читайте статтю: Можливі варіанти саморегулювання судової експертизи, їх плюси та мінуси

Дорожньо-транспортна пригода - вельми складний, обумовлений багатьма фізичними законами, процес. Скажу більше: в ряді випадків - навіть до кінця не зрозумілий з наукової точки зору. У моїй практиці зустрічалися справи, коли певні моменти тільки зміцнювали віру в Бога і в діючі за його попущення надприродні сили.

Тут я знову повинен повернутися до питання про відмінності між двома експертними школами – європейської та радянською.

Так вже вийшло, що розвиток експертизи ДТП, в свій час, пішов по двох різних шляхах:

- перший - шлях активного дослідження,

- другий - шлях пасивної обробки даних.

Перший шлях привів до експертного аналізу ДТП, що практикується в Європі та США, другий - до нашої пострадянської автотехнічної експертизи.

Головною відмінністю експертного аналізу ДТП від «автотехніки», є наділення експерта широким колом повноважень, пов'язаних з отриманням, вивченням і аналізом доказів у справі. У той час, як «автотехнічна» практика передбачає пряму заборону для експерта в отриманні вихідних даних.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст