Головна Блог Новини Що потрібно знати про е-рецепт та ажіотаж у аптеках

Що потрібно знати про е-рецепт та ажіотаж у аптеках

31.03.2023
Переглядів : 3932

Голова комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат «Слуги Народу» Михайло Радуцький нагадав, що вже з 1 квітня для відпуску рецептурних препаратів додається новий цифровий інструмент. Також він відповів на найпопулярніші питання та спростував міфи, які виникли в суспільстві. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Міф №1: на всі ліки буде потрібен Е-рецепт

Ні, зміни стосуються лише рецептурних ліків. Вони складають приблизно 60% від загальної кількості зареєстрованих в Україні медичних препаратів. До них зокрема входять: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, кроворозріджуючі препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання. Саме тому призначати їх має тільки лікар.

Також зазначу, що впровадження електронного рецепту – це одна із євроінтеграційних вимог.

Міф №2: рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за Е-рецептом

Ні, на час воєнного стану ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом.

Міф №3: якщо у закладі немає світла, то не зможу отримати рецепт на ліки

За відсутності світла лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

Згадайте новину: Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту

Міф №4: під час війни зміни не на часі

Рецептурні ліки завжди відпускалися за призначенням лікаря. З квітня додається лише новий, більш зручний електронний інструмент – Е-рецепт. На період дії воєнного стану буде діяти виняток на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають в місцях, де ведуться активні бойові дії. Такі аптеки в разі потреби можуть відпускати рецептурні ліки за винятком наркотичних препаратів, сильнодіючих та отруйних речовин без рецепта лікаря.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст