Головна Блог Аналітична стаття Статті ДСТУ 4163:2020 Ігнорувати НЕ МОЖНА ЗАСТОСОВУВАТИ

ДСТУ 4163:2020 Ігнорувати НЕ МОЖНА ЗАСТОСОВУВАТИ

04.10.2021
Переглядів : 24408

Великого розголосу в мережі Інтернет набула новина про крайню необхідність і обов`язковість з 01 вересня 2021 року застосування ДСТУ 4163:2020. Діловоди, бухгалтери, юристи, адвокати та працівники кадрових служб почали використовувати новий стандарт за «неофіційним текстом» останнього. Адже суди правомірно можуть відмовити у відкритті провадження в тому разі, якщо позовна заява не відповідає нормам ДСТУ (Вимогам до оформлювання документів).

Але, чи так все насправді? Для того, щоб відповісти на таке запитання необхідно в повному обсязі проаналізувати ситуацію, що склалася.

Згадайте новину: Нові правила засвідчення копій документів – набув чинності новий ДСТУ № 4163

Наказом Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») від 01 липня 2020 року № 144 було прийнято Національний стандарт «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів — на заміну ДСТУ 4163‒2003» та скасовано дію стандарту ДСТУ 4163:2003 з 01 вересня 2021 року.

Частиною першою нового стандарту зазначено, що цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи незалежно від носія інформації (далі — документи), зокрема на: організаційні (положення, статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо); розпорядчі (постанови, рішення, накази, розпорядження); інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи, створювані в результаті діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — юридична особа)незалежно від їхнього функціонально - цільового призначення, рівня і масштабу діяльності та форми власності.

Цей стандарт установлює: склад реквізитів документів; вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах; вимоги до бланків та оформлення документів; вимоги до виготовлення документів.

Вимоги цього стандарту щодо оформлення реквізитів можуть бути поширені на всі класи уніфікованих систем документації.

Стандарт визначає склад і зміст постійної інформації реквізитів для організаційно-розпорядчих документів незалежно від носія інформації.

Частина 2 ст.23 Закону України «Про стандартизацію» (далі – Закону №1315) говорить про те, що «Національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами». Але ДСТУ 4163:2020 не є нормативно-правовим актом з огляду на наступне.

Статтею 117 Конституції України визначено, що нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади підлягають реєстрації в порядку, встановленому законом.

Положенням Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади, затвердженого Постановою КМУ від 28 грудня 1992 року № 731 занормовано: «державній реєстрації підлягають нормативно-правові акти, які містять одну або більше норм, що зачіпають права, свободи, законні інтереси і стосуються обов’язків громадян та юридичних осіб, встановлюють новий або змінюють, доповнюють чи скасовують організаційно-правовий механізм їх реалізації, або мають міжвідомчий характер, тобто є обов’язковими для інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також юридичних осіб, що не належать до сфери управління суб’єкта нормотворення».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст