Головна Блог Аналітична стаття Статті Друзі, обговоримо? Притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків осіб, які відобразили в деклараціях великі суми готівки, у переважній більшості випадків неможливо.

Друзі, обговоримо? Притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків осіб, які відобразили в деклараціях великі суми готівки, у переважній більшості випадків неможливо.

10.11.2016
Переглядів : 1740

Теза: притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків осіб, які відобразили в деклараціях великі суми готівки, у переважній більшості випадків неможливо.

Чому ні ?

Відповідно до п. 164.2.12 ст. 164 Податкового кодексу України щодо податку на доходи фізичних осіб "до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються... кошти або майно (нематеріальні активи), отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду незалежно від призначеної ним міри покарання".

Проте:

1. Отримати як хабар кошти або майно (нематеріальні активи) платник податку фактично не може, оскільки ні в Кримінальному кодексі, ні в інших законах (крім Податкового кодексу) термін "хабар" не застосовується.

От якби у п. 164.2.12 ст. 164 Податкового кодексу України йшлося про кошти або майно (нематеріальні активи), отримані платником податку як "неправомірна вигода"... Адже саме поняття неправомірна вигода вживається у статтях 368, 368-3, 368-4 та ін. Кримінального кодексу.

Це має назву "колізія". А вирішувати її шляхом застосування аналогії у кримінальному праві заборонено самим Кримінальним кодексом.

2. Викраденими коштами в принципі можуть бути визнані кошти, одержані в результаті вчинення окремих корупційних та інших злочинів, передбачених статтями 185, 191, 262, 410 КК України та ін. Такої думки, зокрема, проф. В.Навроцький, доцент З.Загіней, які досліджували це питання у своїй статті (див. журнал "Наука і правоохорона", 2014, № 3(25)).

Але поняття "викрадення" у КК України не розкрито. Тому різні суди можуть бути різної думки про його зміст - аж поки колись новий Верховний Суд не сформує зміст цього поняття у своєму висновку.

Наразі ж термін "викрадення" зустрічається лише у кількох із статей КК України (статті 262, 308, 312, 313, 357, 410 ), які містять склади корупційних злочинів (загальний перелік цих статей див. у примітці до ст. 45 КК).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст