Головна Блог Аналітична стаття Статті Досудова доповідь у кримінальному провадженні: практика застосування новел

Досудова доповідь у кримінальному провадженні: практика застосування новел

04.12.2017
Автор:
Переглядів : 13898

В умовах дотримання плану євроінтеграції та розвитку правової системи, в нашій державі виникла потреба в запровадженні дієвого механізму перевиховання засуджених осіб і встановлення державного нагляду за їх поведінкою.

Новий закон

Так, на виконання цього, 05.02.2015 року був прийнятий Закон України «Про пробацію», а 08.10.2016 року набрали чинності зміни до КПК України, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань», якими, зокрема, представника персоналу органу пробації віднесено до учасників судового провадження та запроваджено інститут досудової доповіді.

Статтею 314-1 КПК України регламентовано, що з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь за ухвалою суду.

Наказом Мінюсту від 27.01.2017 року № 200/5 затверджений Порядок складення досудової доповіді, яким зокрема визначено, що досудова доповідь про обвинуваченого повинна містити соціально-психологічну характеристику обвинуваченого, оцінку ризику вчинення повторного правопорушення, а також висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк.

Слід зазначити, що наразі в судових інстанціях спостерігається відсутність єдиного підходу з приводу необхідності вирішення питання про складання органом пробації досудової доповіді.

Читайте статью: Реалии досудебного следствия в Украине

Чи повинен суд доручати складання досудових доповідей?

Так, частиною 2 ст. 314-1 КПК України визначено, що досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п’яти років позбавлення волі. Досудова доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Частина 4 зазначеної статті містить перелік випадків, коли досудова доповідь взагалі не складається.

Проте, пунктом 6 ч. 3 та ч. 5 ст. 314 КПК України сформульовано, що прийняття рішення про складання представником органу пробації досудової доповіді є правом суду, що вирішується у підготовчому судовому засіданні у випадках, передбачених цим Кодексом, за власною ініціативою суду або за клопотанням обвинуваченого, його захисника чи законного представника, чи за клопотанням прокурора і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст