Головна Блог Аналітична стаття Статті Допуск адвоката до участі в проведенні обшуку

Допуск адвоката до участі в проведенні обшуку

23.08.2016
Автор:
Переглядів : 8760

Автор звертає увагу на доволі часті випадки зловживання своїми правами співробітниками правоохоронних органів у питаннях (не) допуску адвокатів до участі в проведенні обшуку приміщень їх клієнтів. Це трапляється внаслідок неналежного тлумачення ними відповідних норм Кримінального процесуального кодексу України. Марія Островська наполягає на обов’язковості допуску адвокатів до процесу здійснення будь-яких слідчих (процесуальних) дій, обґрунтовуючи свою позицію реалізацією конституційного права на надання правової допомоги та кримінальну відповідальність за перешкоджання у цьому.

Пользуйтесь консультацией: Адвокат во время обыска, допроса. Краткая инструкция к действию.

Допуск адвоката до участі в проведенні обшуку

Останнім часом почастішали випадки категоричної відмови з боку правоохоронних органів, і навіть фізичних перешкод, в допуску адвокатів до участі у проведенні обшуку в житлі або офісах їх клієнтів. В основному, це відбувається при представництві інтересів юридичної особи, що формально не має відношення до конкретного кримінального провадження. Значна кількість скарг колег надходять до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області саме з цього приводу.

Наскільки такий «недопуск» є законним та обґрунтованим, надасть відповідь аналіз норм діючого законодавства України.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. Професійне право адвоката реалізувати свій обов’язок по наданню такої допомоги має кореспондуватись із обов’язком правоохоронних органів надати адвокатові можливість брати участь у слідчих діях, що стосуються його клієнта. Інакше, надання правової допомоги буде неможливим, а доступ до правової допомоги, як конституційного права кожної особи, буде примусово обмежений.

При цьому, із норм КПК України та реальної практики вбачається, що особа - власник або орендар приміщення, в якої проводиться обшук не завжди є стороною і навіть учасником кримінального провадження (підозрюваним, обвинуваченим, потерпілим тощо), а тому і не має повного спектру відповідних кримінально-процесуальних повноважень в межах конкретного кримінального провадження. Наприклад, оскаржувати ряд дій/бездіяльності/рішень слідчого до слідчого судді, заявляти певні процесуальні клопотання тощо. Проте, право на правову допомогу з боку адвоката у будь-якої особи, в тому числі, що не має статусу сторони кримінального провадження, є беззаперечним в силу конституційних норм прямої дії.

Користуйтесь консультацією: Процедура допиту в адмінпроцесі. Які першоджерела показань слід сприймати критично, а до яких ставитися з довірою?

При цьому, КПК України, що визначає процедуру обшуку та коло присутніх осіб, не містить прямої норми про обов’язкове запрошення/допуск адвоката в будь-якому випадку надання правової допомоги, брати безпосередню участь у відповідній процесуальній дії.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст